ДТЕК Ладижинська ТЕС вдосконалила процес забезпечення ладижинців водою

ДТЕК30 Січень 2018

ДТЕК ЕСКО виконав енергоефективний проект з модернізації насосів ДТЕК Ладижинської ТЕС, які забезпечують постачання питної води ладижинцям. Завдяки модернізації в багатоповерхівках міста стабілізувався тиск води, що особливо важливо для мешканців 5-9 поверхів. Крім цього досягнута економія 42% електроенергії на роботі насосів.

Щодоби насоси водофільтрувального блоку ДТЕК Ладижинської ТЕС перекачують 17 тис. м3 води, щоб забезпечити безперебійне постачання споживачів Ладижина. До модернізації це відбувалося в режимі постійної потужності та ручного регулювання. Але, після того, як енергосервісна компанія ДТЕК ЕСКО профінансувала енергоефективний проект і встановила на насоси сучасний перетворювач частоти потужністю 100 кВт, обладнання стало працювати економічніше.

«Тепер робота насосів не потребує втручання персоналу. Адже, завдяки датчикам, автоматика чуйно реагує на тиск в системі. Перетворювач частоти підвищує або знижує потужність роботи насосів і, відповідно, тиск води в трубопроводах міста. Це особливо відчувається у години пік. Якщо раніше мешканці верхніх поверхів багатоквартирних будинків могли помічати зниження тиску води в мережі, то тепер автоматика вирівняла всі «перепади», – пояснює директор ДТЕК Ладижинської ТЕС Олександр Бобрик.

Техніко-економічний супровід важливого для міста проекту забезпечили фахівці Ладижинської ТЕС.  Розробники вважають такі інновації необхідними, адже покращилась якість послуги, а економія зросла майже вдвічі.

«Перетворювач частоти на 42% зменшує використання насосами електроенергії. А це 330 тис. кВт·г, або 600 тис. грн на рік. За рахунок плавності регулювання роботи насосів нове обладнання запобігає гідроударам в системі водопостачання, а отже, зменшує ризик виникнення поривів трубопроводів. Також автоматика подовжує термін експлуатації насосів на 15 років і підвищує їх надійність. Було б непогано втілити аналогічні проекти і на інших об’єктах та підприємствах міста», – розповів директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Проект з модернізації насосів ДТЕК Ладижинської ТЕС виконаний на умовах договору енергосервісу терміном на 5 років. Тобто впродовж цього періоду ДТЕК Ладижинська ТЕС повертатиме частину зекономлених коштів власнику обладнання – ДТЕК ЕСКО аж до повної виплати ціни договору. Після чого вся економія і обладнання повністю залишаться електростанції.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго,ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Що ти знаєш про майбутнє України?