ДТЕК Ладижинська ТЕС вдосконалила процес забезпечення ладижинців водою

ДТЕК30 Січень 2018

ДТЕК ЕСКО виконав енергоефективний проект з модернізації насосів ДТЕК Ладижинської ТЕС, які забезпечують постачання питної води ладижинцям. Завдяки модернізації в багатоповерхівках міста стабілізувався тиск води, що особливо важливо для мешканців 5-9 поверхів. Крім цього досягнута економія 42% електроенергії на роботі насосів.

Щодоби насоси водофільтрувального блоку ДТЕК Ладижинської ТЕС перекачують 17 тис. м3 води, щоб забезпечити безперебійне постачання споживачів Ладижина. До модернізації це відбувалося в режимі постійної потужності та ручного регулювання. Але, після того, як енергосервісна компанія ДТЕК ЕСКО профінансувала енергоефективний проект і встановила на насоси сучасний перетворювач частоти потужністю 100 кВт, обладнання стало працювати економічніше.

«Тепер робота насосів не потребує втручання персоналу. Адже, завдяки датчикам, автоматика чуйно реагує на тиск в системі. Перетворювач частоти підвищує або знижує потужність роботи насосів і, відповідно, тиск води в трубопроводах міста. Це особливо відчувається у години пік. Якщо раніше мешканці верхніх поверхів багатоквартирних будинків могли помічати зниження тиску води в мережі, то тепер автоматика вирівняла всі «перепади», – пояснює директор ДТЕК Ладижинської ТЕС Олександр Бобрик.

Техніко-економічний супровід важливого для міста проекту забезпечили фахівці Ладижинської ТЕС.  Розробники вважають такі інновації необхідними, адже покращилась якість послуги, а економія зросла майже вдвічі.

«Перетворювач частоти на 42% зменшує використання насосами електроенергії. А це 330 тис. кВт·г, або 600 тис. грн на рік. За рахунок плавності регулювання роботи насосів нове обладнання запобігає гідроударам в системі водопостачання, а отже, зменшує ризик виникнення поривів трубопроводів. Також автоматика подовжує термін експлуатації насосів на 15 років і підвищує їх надійність. Було б непогано втілити аналогічні проекти і на інших об’єктах та підприємствах міста», – розповів директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Проект з модернізації насосів ДТЕК Ладижинської ТЕС виконаний на умовах договору енергосервісу терміном на 5 років. Тобто впродовж цього періоду ДТЕК Ладижинська ТЕС повертатиме частину зекономлених коштів власнику обладнання – ДТЕК ЕСКО аж до повної виплати ціни договору. Після чого вся економія і обладнання повністю залишаться електростанції.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Що ти знаєш про майбутнє енергетики України?