ДТЕК Ладижинська ТЕС підвищує промислову безпеку завдяки LED-освітленню

ДТЕК14 Листопада 2018

У турбінному відділенні ДТЕК Ладижинської ТЕС встановлена ​​енергоефективна система освітлення для підвищення промислової безпеки. 162 термостійких LED-світильників економлять 75% електроенергії в порівнянні з колишньою системою освітлення. За рік ТЕС знизить на 1 млн кВт∙г або 2,5 млн грн. витрати на електроенергію та скоротить викиди СО2 на 900 тон.

ДТЕК Ладижинська ТЕС підвищує промислову безпеку завдяки LED-освітленню

«Якісне освітлення – це комфорт для персоналу та промислова безпека. Своїми силами ми встановили близько 500 LED-світильників зовні і всередині котлотурбінного цеху, на даху, в конвеєрних галереях паливоподачі і вагоноопрокиді. Переконалися в ефективності LED-технології і запросили енергосервісну компанію (ЕСКО) для освітлення турбінного відділення. ЕСКО інвестувала свої кошти в проект, закупила обладнання і виконала монтаж «під ключ» з гарантією економії», – розповів директор ДТЕК Ладижинської ТЕС Олександр Бобрик.

«Кожен LED-світильник потужністю 180 Вт має спеціальний захист від перегріву в умовах високої температури турбінного відділення. Нові світильники прослужать без заміни і зниження якості світлового потоку понад 100 тис. годин (більше 11 років). Тобто, ми ще заощадимо і на їх обслуговуванні», – говорить Дмитро Саволюк, енергоменеджер, начальник цеху наладки і випробувань обладнання ДТЕК Ладижинської ТЕС.

«Ми комплексно підходимо до виконання подібних проектів. Повністю перепроектувати систему освітлення турбінного залу основного корпусу Ладижинської ТЕС. Тепер система має два режими роботи: повністю автоматичний – без втручання людини (включення і виключення в залежності від освітленості за допомогою світлочутливого автомата) і ручний режим. Крім установки LED-світильників замінили 5,8 км кабельних мереж, проклали 3,5 км кабельних трас з використанням металевих оцинкованих труб, встановили нові шафи управління освітленням. А в процесі роботи з керівництвом Ладижинської ТЕС узгодили ще 4 нових проекти з модернізації освітлення», – розповів менеджер проектів ДТЕК ЕСКО Ярослав Казмірук.

«Енергосервіс дозволяє підприємству-замовнику не відволікати власні ресурси на модернізацію, отримати нове ефективне обладнання і гарантовану економію. Замовник повертає інвестиції протягом декількох років виключно за рахунок досягнутої економії. Досвід наших проектів з висвітлення на ТЕС, ЦЗФ і металургійних підприємствах показує економію 70-90% електроенергії», – зазначив директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?