ДТЕК Ладижинська ТЕС готується економити енергоресурси за міжнародними стандартами

ДТЕК06 Вересень 2017

Ладижинська ТЕС готується перейти до міжнародної практики енергоменеджменту разом з іншими ТЕС ДТЕК. Консультує підприємства енергосервісна компанія ДТЕК ЕСКО, що спеціалізується на енергоефективності. Провести оціночний аудит технологічних процесів станції допомогли консультанти німецької експертної організації TÜV SÜD. Вони ж спільно з енергетиками розроблять для станції комплексну програму енергозбереження на кілька років вперед. Після реалізації програми систему енергоменеджменту станції сертифікують на відповідність міжнародному стандарту ISO 50001.

Експерти наголошують, що тільки завдяки організаційним заходам можна домогтися економії до 10% енергоресурсів, а за допомогою інвестицій витрати на енергоресурси скоротяться на третину. Наскільки Ладижинська ТЕС готова до таких змін, з’ясував очільник департаменту енергоефективності TÜV SÜD Павло Петрик:

«Для досягнення максимального ефекту щодо економії енергоресурсів необхідне залучення співробітників усіх рівнів. Співробітники зі служб головного інженера вже пройшли навчання основам енергоменеджменту та енергоаудиту. Зараз на підприємстві корегуються деякі бізнес-процеси, розробляються регламенти з енергозбереження. Більша частина підготовчих робіт вже виконана. Залишилося врахувати деякі наші рекомендації. Після цього станція вже буде готовою проходити сертифікацію за стандартом ISO 50001. Але найбільшу користь приносять не сертифікати, а готовність співробітників станції підтримувати систему енергоменедженту у постійно діючому стані за принципом «Плануй-Виконуй-Перевіряй-Корегуй».

Заступник головного інженера з експлуатації обладнання ДТЕК Ладижинська ТЕС Олег Руденко розповів про поточні енергоефективні проекти:

«Першим спільним проектом  Ладижинської ТЕС і ДТЕК ЕСКО стало оснащення двох насосів системою частотного регулювання продуктивності. На черзі заміна ще чотирьох приладів на ділянках зовнішніх мереж.  Також в головному корпусі станції повністю модернізують систему освітлення, замінивши старі лампи розжарювання та люмінесцентні на енергоефективні світлодіодні (LED). Це дозволить у 9 разів скоротити витрати на освітлення. В результаті електростанція отримає економію витрат електроенергії на власні потреби. Відповідно знизиться собівартість виробництва електроенергії».

«За допомогою механізму енергосервісу можна домогтися економії електроенергії більше 90%. Про те, що така економія є цілком досяжною, свідчать вже реалізовані нами проекти. Заміна 340 старих ламп на LED-світильники дало економію 90,5% на ДТЕК Добропільскій ЦЗФ. А завдяки перетворювачам частоти на Центральному ГЗК Метінвест, щомісяця економиться до 60% електроенергії для роботи насосів. За допомогою енергосервісу також можна модернізувати та відремонтувати бюджетні установи та соціальні об’єкти у Ладижині», – коментує Андрій Іванько, керівник департаменту з управління проектами ДТЕК ЕСКО.

Розроблені консультантами рекомендації планується втілити в життя вже наступного року. Таким чином на підприємстві буде формуватися культура енергоефективності, а сам проект органічно доповнить проект постійних поліпшень Новатор, який вже допоміг ДТЕК Ладижинській ТЕС з початку 2017 р заощадити близько 47,2 млн грн.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?