ДТЕК Кураховська ТЕС готова економити енергоресурси за міжнародним стандартом

ДТЕК31 серпня 2017

ДТЕК Кураховська ТЕС готова економити енергоресурси, використовуючи міжнародну практику енергоменеджменту. У проекті беруть участь усі теплові електростанції ДТЕК. Для цього підприємства консультує енергосервісна компанія ДТЕК ЕСКО, що спеціалізується на енергоефективності. Навіть без значних інвестицій за допомогою організаційних заходів можна домогтися економії до 10% енергоресурсів, а за допомогою інвестицій через Енергосервіс — до 30% економії.

ДТЕК Кураховська ТЕС готова економити енергоресурси за міжнародним стандартом

Провести оцінний аудит технологічних процесів і розробити комплексну програму енергозбереження на кілька років вперед ДТЕК Кураховській ТЕС допомагають консультанти німецької експертної організації TÜV SÜD. Потім систему енергоменеджменту станції сертифікують на відповідність міжнародному стандарту ISO 500001.

Готовність ДТЕК Кураховської ТЕС стати енергоефективним підприємством прокоментував глава департаменту енергоефективності TÜV SÜD Павло Петрик:

«На етапі діагностики персонал Кураховської ТЕС уже показав високий рівень готовності до проведення сертифікації підприємства за стандартом ISO 500001. Ми провели аудит обліку витрат енергоресурсів на електростанції і зробили висновок, що більша частина наявної документації для цього етапу відповідає вимогам стандарту, потрібні незначні доповнення. Працівники зі служби головного інженера вже навчені основ енергоменеджменту та енергоаудиту. Для максимального ефекту до процесу економії енергоресурсів буде залучено працівників усіх рівнів».

Заступник головного інженера з експлуатації обладнання ДТЕК Кураховська ТЕС Максим Шумченко розповів про заплановані енергоефективні проекти:

«Кураховська ТЕС може сміливо орієнтуватися на досвід колег-енергетиків. Результативний досвід співпраці з енергосервісною компанією вже є в Бурштинської ТЕС і Ладижинської ТЕС, на черзі Запорізька ТЕС. Першим спільним проектом ДТЕК Кураховської ТЕС і ДТЕК ЕСКО буде оснащення трьох груп насосів системою частотного регулювання продуктивності. Проект перебуває на стадії укладання договору. Електростанція отримає економію витрат електроенергії на власні потреби. Відповідно знизиться собівартість виробництва електроенергії. Модернізоване обладнання станції буде працювати надійніше».

«Частина заходів з економії можна реалізувати без інвестицій, просто перебудувавши бізнес-процеси підприємства для більш раціонального використання енергоресурсів. За допомогою організаційних заходів можна домогтися економії до 10%. А заходи, які зажадають інвестицій і будуть визначені самими працівниками станції в процесі енергоаудитів як пріоритетні, ДТЕК ЕСКО допоможе реалізувати за допомогою механізму енергосервісу. ДТЕК ЕСКО як інвестор профінансує та виконає модернізацію застарілого обладнання з гарантією досягнення економії енергоресурсів. Досвід реалізованих нами енергоефективних проектів показує, за допомогою енергосервісу можна домогтися економії електроенергії більш ніж на 90%. Наприклад, саме такої економії нам вдалося домогтися завдяки модернізації електроосвітлення на ДТЕК Добропільській ЦЗФ, де було встановлено приблизно 340 LED-світильників на заміну старих розжарювання разом із повною заміною 6 км електропроводини. А встановлення перетворювачів частоти на Центральному ГЗК Метінвест дало змогу отримати економію електроенергії на роботі насосів до 60%», — коментує Андрій Іванько, керівник департаменту з управління проектами ДТЕК ЕСКО.

Розроблені консультантами рекомендації заплановано втілити в життя вже наступного року. У такий спосіб на підприємстві буде формуватися культура енергоефективності, а сам проект органічно доповнить проект постійних покращень «Новатор», який уже допоміг ДТЕК Кураховській ТЕС із початку 2017 року заощадити приблизно 34,8 млн грн.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи SCM, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?