ДТЕК Київські електромережі вперше обстежили лінії електропередач дронами

ДТЕК17 Липень 2018

ДТЕК Київські електромережі провели обстеження ліній електропередач з використанням безпілотних літальних апаратів (дронів), оснащених високотехнологічним обладнанням – сканером, відеокамерою та тепловізором. Технологія обстеження ліній електропередач за допомогою дронів широко використовується в Європі та починає запроваджуватись в Україні. Пілотний запуск відбувся у Києві на підстанції «Лівобережна», яка забезпечує електроенергією мешканців Дніпровського району.

Обладнаний сучасною технікою дрон обстежив лінії електропередач та обладнання підстанції. Після опрацювання отриманої інформації фахівці компанії матимуть чіткі дані про проблемні ділянки мереж, а також оперативні зображення дефектів, які неможливо побачити з землі. Завдяки отриманим даним компанія зможе здійснювати ремонт аварійних ділянок превентивно – на тому етапі, коли пошкодження ще незначне і не призвело до аварійної ситуації.

«В Україні наразі формується новий ринок електричної енергії. ДТЕК Мережі активно вивчає найкращий світовий досвід та технології для того, щоб реалізувати їх на українському ринку та запропонувати нашим клієнтам послуги та сервіси найкращої якості. Обстеження ліній електропередач за допомогою літальних платформ та дронів –  одна з таких технологій. Наразі ми реалізовуємо пілотні проекти із обстеження ліній «з повітря» у Києві та Дніпропетровській області. За підсумками проекту ми приймемо рішення щодо масштабування на всій території діяльності компанії», – зазначив Іван ГЕЛЮХ, генеральний директор ДТЕК Мережі.

Слід зазначити, що ремонтні та електромонтажні роботи проводитимуться оперативніше і не потребуватимуть переривання електропостачання для мешканців і підприємств. При цьому час пошуку аварійних ділянок – скоротиться. Час, заощаджений завдяки новим технологіям, може бути використаний співробітниками для аналітики отриманих даних і виконання ремонтних робіт в оптимальний термін. Така інноваційна технологія підвищить безпеку праці в компанії, забезпечить можливість обстеження важкодоступних місць та покращить якість електропостачання для клієнтів компанії.

«Повітряна зйомка – найсучасніший метод діагностики електромереж у всьому світі, оскільки дозволяє охопити весь мережевий комплекс мегаполісу та виявити його слабкі місця. У столиці України така діагностика проводиться вперше. Отримана після повітряної зйомки інформація може бути використана для визначення пріоритетів майбутніх капітальних ремонтів та інвестиційних програм, щоб максимально поліпшити якість обслуговування клієнтів», – зазначив Олексій КАЛАЙДА, керівник проектів технічного розвитку ДТЕК Мережі.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Що ти знаєш про майбутнє енергетики України?