ДТЕК ЕСКО впровадив енергосервісний проект на Центральному ГЗК Групи Метінвест

ДТЕК13 квітня 2017

На Центральному гірничозбагачувальному комбінаті (ЦГЗК) Групи Метінвест застосовані інноваційні технології в галузі енергоефективності — апаратні системи частотного регулювання електромеханічних систем. Такий підхід забезпечить зменшення витрат електроенергії та збільшення експлуатаційного строку технологічного обладнання. Проект реалізовано на умовах спільного фінансування з компанією ДТЕК ЕСКО.

На збагачувальній фабриці ЦГЗК встановлено 12 електронних пристроїв, які контролюють продуктивність приводів насосних установок. Їх використання на чверть знизить витрату електроенергії. За рік економія становитиме 2 млн кВт·год або приблизно 3 млн грн. Використання автоматики також у півтора раза збільшить термін роботи насосів.

Обладнання постачив світовий лідер у галузі електротехнічних рішень — шведсько-швейцарський концерн АВВ. Основний підрядник — ДТЕК ЕСКО — профінансував 80% вартості проекту й забезпечив керівництво монтажними роботами. Надалі ДТЕК ЕСКО і ЦГЗК планують реалізувати ще чотири подібні спільні проекти.

Генеральний директор Центрального гірничозбагачувального комбінату Дмитро Шевчик:

— Ми впровадили нову технологію економії електроенергії. Вона є пілотною для Групи Метінвест і однією з перших, використаною на підприємствах гірничо-металургійного комплексу України. Проект дасть змогу знизити собівартість нашої продукції. Це особливо актуально в умовах жорсткої конкуренції на зовнішніх ринках.

Директор ДТЕК ЕСКО Роман Федорченко:

— Ми реалізували «під ключ» енергосервісний контракт. Перші показники роботи перетворювачів частоти доводять, що прогнозована економія ресурсів реальна. Використання обладнання підвищує стабільність роботи насосів, а отже і всього ланцюжка виробництва, який від них залежить. Скоротиться міжремонтний час, збільшиться продуктивність. У планах — впровадження подібних проектів на інших виробничих переділах ЦГЗК і підприємствах Групи Метінвест.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго,ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Що ти знаєш про майбутнє України?