ДТЕК ЕСКО впровадив енергосервісний проект на Центральному ГЗК Групи Метінвест

ДТЕК13 квітня 2017

На Центральному гірничозбагачувальному комбінаті (ЦГЗК) Групи Метінвест застосовані інноваційні технології в галузі енергоефективності — апаратні системи частотного регулювання електромеханічних систем. Такий підхід забезпечить зменшення витрат електроенергії та збільшення експлуатаційного строку технологічного обладнання. Проект реалізовано на умовах спільного фінансування з компанією ДТЕК ЕСКО.

ДТЕК ЕСКО впровадив енергосервісний проект на Центральному ГЗК Групи Метінвест

На збагачувальній фабриці ЦГЗК встановлено 12 електронних пристроїв, які контролюють продуктивність приводів насосних установок. Їх використання на чверть знизить витрату електроенергії. За рік економія становитиме 2 млн кВт·год або приблизно 3 млн грн. Використання автоматики також у півтора раза збільшить термін роботи насосів.

Обладнання постачив світовий лідер у галузі електротехнічних рішень — шведсько-швейцарський концерн АВВ. Основний підрядник — ДТЕК ЕСКО — профінансував 80% вартості проекту й забезпечив керівництво монтажними роботами. Надалі ДТЕК ЕСКО і ЦГЗК планують реалізувати ще чотири подібні спільні проекти.

Генеральний директор Центрального гірничозбагачувального комбінату Дмитро Шевчик:

— Ми впровадили нову технологію економії електроенергії. Вона є пілотною для Групи Метінвест і однією з перших, використаною на підприємствах гірничо-металургійного комплексу України. Проект дасть змогу знизити собівартість нашої продукції. Це особливо актуально в умовах жорсткої конкуренції на зовнішніх ринках.

Директор ДТЕК ЕСКО Роман Федорченко:

— Ми реалізували «під ключ» енергосервісний контракт. Перші показники роботи перетворювачів частоти доводять, що прогнозована економія ресурсів реальна. Використання обладнання підвищує стабільність роботи насосів, а отже і всього ланцюжка виробництва, який від них залежить. Скоротиться міжремонтний час, збільшиться продуктивність. У планах — впровадження подібних проектів на інших виробничих переділах ЦГЗК і підприємствах Групи Метінвест.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?