ДТЕК ЕСКО у 2 рази підвищив енергоефективність роботи насосів на ЦГЗК Метінвест

ДТЕК28 Вересень 2018

На 50% енергоефективніше працюють 19 насосів на Центральному ГЗК Групи Метінвест в результаті реалізації двох енергосервісних проектів. Це дозволить підприємству щорічно заощаджувати 2,3 млн кВт·г електричної енергії на суму понад 4 млн грн. Економію забезпечують 10 перетворювачів частоти і 7 нових електродвигунів, які встановила «під ключ» і інвестувала 7 млн грн. компанія ДТЕК ЕСКО.

ДТЕК ЕСКО у 2 рази підвищив енергоефективність роботи насосів на ЦГЗК Метінвест

Підвищення енергоефективності досягається за рахунок усунення надмірної електричної потужності насосного обладнання. Частотні перетворювачі в автоматичному режимі регулюють продуктивність насосів. Автоматика знижує енергоспоживання, збільшує термін служби електродвигунів, насосів, трубопроводів, захищає обладнання від аварій і гідроударів.

Технічне переоснащення ДТЕК ЕСКО виконав в рамках двох енергосервісних проектів:

• на 12 насосах, які перекачують промпродукт на ділянку фільтрації, встановлені 6 перетворювачів частоти потужністю 132 кВт і 37 кВт виробництва АББ – досягнута економія 41% електричної енергії;
  • на 7 насосах ділянки фільтрації застарілі електроприводи напругою 6 кВ замінені на сучасні високоефективні, напругою 0,4 кВ, а також встановлені 4 перетворювача частоти потужністю 110 кВт виробництва АББ – досягнута економія 58% електричної енергії.

«Півтора роки тому разом з ДТЕК ЕСКО ми реалізували перший енергосервісний проект по установці 12 частотних перетворювачів на насосні агрегати, які перекачують промпродукт з зумпфів розвантаження магнітних дешламаторів на п’ятиструйні пульпорозподільники, що за півтора року допомогло ЦГЗК заощадити 8,2 млн грн. витрат на електричну енергію. Тепер ми розширюємо досвід реалізації успішних типових проектів і масштабуємо економію», – розповів генеральний директор Центрального гірничо-збагачувального комбінату Дмитро Шевчик.

«Енергосервіс – це зручний інструмент модернізації підприємства, що широко використовується в світі. ЕСКО як інвестор фінансує і виконує енергоефективний проект «під ключ», гарантує досягнення певного рівня економії, а також забезпечує сервісне обслуговування нового обладнання. Такий підхід розширює можливості по впровадженню інновацій із застосуванням технологій від провідних світових брендів», – повідомив директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

«Механізм енергосервісу зручний тим, що дозволяє підприємству не відволікати власні ресурси на модернізацію обладнання. Все робить ЕСКО-інвестор, ми контролюємо хід робіт і результат - гарантовану економію, частиною якої ділимося з інвестором», – зазначає начальник відділу енергоменеджменту ЦГЗК Максим Стрілець.

«Компанія АББ на ділі довела ефективність своїх енергозберігаючих технологій, застосувавши комплексне рішення, що включає асинхронні електродвигуни, перетворювачі частоти, контролери і пристрої людино-машинного інтерфейсу», – сказав директор ТОВ «АББ ЛТД» Дмитро Жданов.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Що ти знаєш про майбутнє енергетики України?