Діджіталізація енергетики: для киян будують цифрові електромережі

Більше 150 тисяч сімей Києва вже економлять на сплаті за електрику, а їх лічильники самі передають в систему показники про використані кіловати. Все це завдяки найпередовішим цифровим технологіям. У планах - створити «мозковий центр» управління мережами, який буде в онлайн-режимі збирати дані - що й де зламалося і як це виправити.

Діджіталізація енергетики: для киян будують цифрові електромережі

«Розумні лічильники» вже встановлені в будинках 150 тисяч київських сімей. І вони не знімають показників і не передають їх оператору, - прилади роблять це самі. Лічильники багатозонні. Тому допомагають економити до 50% на рахунках за світло в нічний час доби. Цифрові рішення в енергетиці - основа сучасної економіки та енергетичної безпеки держави. Програми управління електричними мережами самі збирають, передають і аналізують сотні даних. І не тільки показання лічильника, а й інформацію про стан мереж. Ноу-хау з точністю визначають місце і причину поломки. Це допомагає швидко її усунути і поставляти електроенергію клієнтам якісно й безпечно.

ДТЕК Київські електромережі вже вклав понад 175 млн. гривень в цей напрямок.

«Розумні лічильники» - частина автоматичної системи комерційного обліку (АСКОЕ). За три роки вона запрацює на всіх підстанціях Києва та допоможе енергетикам краще контролювати стан мережі.
За цей час також з'явиться новий «мозковий центр» управління мережами - автоматизована система диспетчерського технологічного управління (SCADA). Її в ДТЕК Київські електромережі впровадять разом зі світовим лідером автоматизації - компанією General Electric.

«Світ навколо нас стрімко змінюється. Он-лайн послуги, цифрові продукти, системи інтелектуального управління та digital-технології - необхідність для таких компаній як наша. Завдяки їм якість доставки електроенергії клієнтам стане кращою й зросте рівень сервісу. Нові технології допомагають нам зробити електромережі Києва надійнішими», - підкреслив Олександр Фоменко, генеральний директор ДТЕК Київські електромережі.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи SCM, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?