Автоматизація роботи насосу БЗК Ладижинської ТЕС економить до 50% електроенергії

ДТЕК01 лютий 2018

ДТЕК ЕСКО виконав енергоефективний проект з автоматизації насоса бака запасного конденсату (БЗК)* на ДТЕК Ладижинській ТЕС. Встановлений перетворювач частоти в автоматичному режимі регулює навантаження насоса і економить до 50% електроенергії. Проект реалізований на умовах договору енергосервісу терміном на 5 років.

До реалізації проекту насос БЗК працював в режимі ручного керування. При цьому витрати електроенергії, залишалися постійними. Тепер, завдяки датчику тиску та перетворювачу частоти потужністю 110 кВт, навантаження насосу змінюється в автоматичному режимі. Така система дозволяє електростанції заощадити 170 тис. кВт·г або 200 тис. грн. на рік», – говорить директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

«Завдяки автоматизації роботи насосу ми можемо підтримувати в системі параметри, необхідні для підживлення блоків конденсатом. Тепер ми не витрачаємо електроенергію для підтримання зайвого тиску. У разі зміни витрати насос автоматично змінює свою потужність без втручання оперативного персоналу. Відсутність коливань тиску та гідроударів позитивно впливає на надійність роботи обладнання, а зменшення витрат електроенергії – на його економічність», – пояснює начальник цеху наладки і випробування обладнання ДТЕК Ладижинської ТЕС Дмитро Саволюк.

«Ми вже давно шукали можливості вдосконалення роботи насоса БЗК. А після проведення часткового енергоаудиту модернізацію ініціювали самі ж співробітники Ладижинської ТЕС, та скористалися пропозицією енергосервісної компанії ДТЕК ЕСКО. Вона профінансувала 90% вартості проекту і протягом двох тижнів виконала роботи «під ключ»: підібрала найбільш вдале технологічне рішення, обладнання, забезпечила монтаж системи та її введення в експлуатацію. Ми відразу побачили економію, яку розділимо з інвестором – ЕСКО», – каже директор ДТЕК Ладижинської ТЕС Олександр Бобрик.

____________

* Насоси БЗК задіяні у надважливому процесі: під час роботи енергоблоків ТЕС вони підживлюють конденсатом конденсатори турбоагрегатів, тобто підтримують в них  необхідний рівень рідини та повертають втрачений конденсат в технологічний цикл блоків. Надійність роботи всієї електростанції напряму залежить від насосу БЗК.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго,ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Що ти знаєш про майбутнє України?