Автоматизація роботи насосу БЗК Ладижинської ТЕС економить до 50% електроенергії

ДТЕК01 лютий 2018

ДТЕК ЕСКО виконав енергоефективний проект з автоматизації насоса бака запасного конденсату (БЗК)* на ДТЕК Ладижинській ТЕС. Встановлений перетворювач частоти в автоматичному режимі регулює навантаження насоса і економить до 50% електроенергії. Проект реалізований на умовах договору енергосервісу терміном на 5 років.

До реалізації проекту насос БЗК працював в режимі ручного керування. При цьому витрати електроенергії, залишалися постійними. Тепер, завдяки датчику тиску та перетворювачу частоти потужністю 110 кВт, навантаження насосу змінюється в автоматичному режимі. Така система дозволяє електростанції заощадити 170 тис. кВт·г або 200 тис. грн. на рік», – говорить директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

«Завдяки автоматизації роботи насосу ми можемо підтримувати в системі параметри, необхідні для підживлення блоків конденсатом. Тепер ми не витрачаємо електроенергію для підтримання зайвого тиску. У разі зміни витрати насос автоматично змінює свою потужність без втручання оперативного персоналу. Відсутність коливань тиску та гідроударів позитивно впливає на надійність роботи обладнання, а зменшення витрат електроенергії – на його економічність», – пояснює начальник цеху наладки і випробування обладнання ДТЕК Ладижинської ТЕС Дмитро Саволюк.

«Ми вже давно шукали можливості вдосконалення роботи насоса БЗК. А після проведення часткового енергоаудиту модернізацію ініціювали самі ж співробітники Ладижинської ТЕС, та скористалися пропозицією енергосервісної компанії ДТЕК ЕСКО. Вона профінансувала 90% вартості проекту і протягом двох тижнів виконала роботи «під ключ»: підібрала найбільш вдале технологічне рішення, обладнання, забезпечила монтаж системи та її введення в експлуатацію. Ми відразу побачили економію, яку розділимо з інвестором – ЕСКО», – каже директор ДТЕК Ладижинської ТЕС Олександр Бобрик.

____________

* Насоси БЗК задіяні у надважливому процесі: під час роботи енергоблоків ТЕС вони підживлюють конденсатом конденсатори турбоагрегатів, тобто підтримують в них  необхідний рівень рідини та повертають втрачений конденсат в технологічний цикл блоків. Надійність роботи всієї електростанції напряму залежить від насосу БЗК.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Що ти знаєш про майбутнє енергетики України?