Аульський водовід знову ставить під загрозу стабільне водопостачання Дніпра та Кам’янського

ДТЕК21 лютий 2019

ДТЕК Дніпровські електромережі обмежить електропостачання комунальному підприємству Дніпропетровської обласної ради «Аульський водовід». Підприємство не виконує графік погашення заборгованості за спожиту електроенергію. Борг Аульського водовода становить 196,8 млн грн *. Відповідно до вимог Закону України «Про ринок електричної енергії» ** 18 лютого боржник отримав попередження про обмеження електропостачання об’єктів водогону з 5 березня 2019 року.

Аульський водовід накопичує борги перед ДТЕК Дніпровські електромережі з 2007-го року. Підприємство не виконує рішення судів і порушує умови Меморандуму 2016- го року по реструктуризації старих заборгованостей. Меморандум був підписаний Дніпропетровською обласною державною адміністрацією, обласною радою та мерами міст – Дніпра і Кам’янського. Згідно Меморандуму, Аульський водовід взяв зобов’язання 100% -во розраховуватися за електроенергію за поточними платежами, а також поступово погашати попередні борги.

Міські ради і водоканали Дніпра і Кам’янського виконують умови Меморандуму. Аульський Відвід єдиний з учасників угоди, хто ігнорує його виконання.

«Якщо споживачі електроенергії не платять за послуги, вони порушують Закону України« Про ринок електричної енергії » , ДТЕК Дніпровські електромережі змушені обмежити електропостачання, щоб не допустити подальшого зростання суми боргу. Для порівняння, борг Аульського водоводу в розмірі 196 млн грн дорівнює сумі ремонтної програми наших мереж в 2018 році. Такі безвідповідальні споживачі гальмують розвиток енергетичної інфраструктури регіону і таким чином погіршують якість електропостачання кожного жителя області », – заявив комерційний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Юрій Паршин.

Обмеження електропостачання об’єктів водогону заплановано на 5 березня 2019 року. Про це будуть проінформовані Держенергонагляд, власника комунального підприємства – Дніпропетровську облраду, місцеві органи влади Дніпра та Кам’янського.

Аульський водовід забезпечує водопостачання для 900 тисяч жителів Дніпра і 230 тисяч жителів Кам’янського. З огляду на соціальну значимість підприємства, ДТЕК Дніпровські електромережі закликає керівництво КП ДОР «Аульський водовід» та облраду вжити термінових заходів для погашення заборгованості. Енергокомпанія приносить вибачення жителям міст, які можуть постраждати в результаті відключення через невиконання фінансових зобов’язань комунального підприємства.

Відповідальність за негативні наслідки, пов’язані з припиненням електропостачання, несе керівництво підприємства-боржника.

* Аульський водовід отримував послугу електропостачання від ДТЕК Дніпровських електромережі до 31 грудня 2018 року. В рамках реформи енергоринку України з 1 січня 2019 року постачання електроенергії водоводу здійснює постачальник «останньої надії». Кабінет Міністрів України визначив постачальником «останньої надії» – ДП “Укрінтеренерго”. ДТЕК Дніпровські електромережі, керуючись законодавством, може ініціювати відключення споживачів за наявні борги, накопичені до 31 грудня 2018 року. Постачальник «останньої надії» також може ініціювати процедуру відключення за борги, які з’являться, починаючи з 1 січня 2019 року.

** ч. 13 розділу XVII Закону України «Про ринок електричної енергії»; ч. 2 п. 6 Постанови НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 312; п. 6.1.3. Договору про постачання електричної енергії; ч. 6 пп. 5.1.1., П. 5.1, розділу V ПРРЕЕ; пп. 3 п. 11.5.2. Постанови НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 310.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.
Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу здійснюють операційні компанії.
Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля — 27,7 млн тонн, видобуток природного газу — 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год забезпечили станції відновлюваної енергетики; передавання електроенергії мережами — 43,2 млрд кВт∙год.
Входить до складу фінансово-промислової групи SCM, акціонером якої є Рінат Ахметов.
Додаткова інформація: https://dtek.com/ua/
Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/uk/

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?