85% електроенергії економить на освітленні ДТЕК Добропільська ЦЗФ

ДТЕК04 квітня 2018

На ДТЕК Добропільській ЦЗФ завершено другий проект з технічного переоснащення системи електроосвітлення. На ділянці конвеєрних галерей були встановлені 130 промислових LED-світильників, замінено 3,5 км кабельних ліній і щитові освітлення. Економія на електроосвітленні ділянки становить більше 85%. Це дозволить підприємству заощадити близько 500 тис. кВт·год або 840 тис. грн. на рік.

«В минулому році ДТЕК ЕСКО вже виконав для нас проект з технічного переоснащення системи освітлення в головному корпусі ЦЗФ. Заміна 340 світильників на світлодіодні і 6 км кабелю на новий дало економію понад 90% на електроосвітленні, а освітленість робочих місць зросла в три рази. Цей досвід надихнув нас рухатися далі: на нашому підприємстві не повинно бути темних місць. Робота збагачувачів повинна бути безпечною», – розповіла директор ДТЕК Добропільської ЦЗФ Надія Судак.

Помітні зміни позитивно оцінюють робочі фабрики.

Анжела Кобець, машиніст конвеєра ДТЕК Добропільська ЦЗФ:

«До того, як встановили нове освітлення, часто доводилося користуватися ручними ліхтарями для кращого огляду обладнання і його збирання. Тепер ми дуже раді, що такої необхідності немає. Завдяки новому висвітленню стало дуже легко побачити важкодоступні місця стрічкового конвеєра, виробляти їх прибирання. На робочій позначці з'явився денне світло, що дуже важливо в темний час доби».

Кирієнко Надія, машиніст конвеєра ДТЕК Добропільська ЦЗФ:

«Нові лампи в галереї моста №10 дозволили знизити споживання енергії та при цьому поліпшили якість освітлення. У світильників, встановлених раніше, був короткий термін служби. Практично кожну зміну доводилося проводити їх заміну. Тепер завдяки новим LED-лампам, приймаючи зміну, я точно знаю, що відпрацюю всі 12 годин при хорошому освітленні»!

«Модернізація електроосвітлення вигідна в усіх відношеннях. Ми економимо електроенергію і гроші. Наприклад, заміна одного світильника з лампою розжарювання 100 Вт на LED-світильник 15 Вт дає економію 85 Вт потужності. Або 744,6 кВт·год на рік. За кожен 1 кВт·год наше підприємство платить 1,86 грн. Разом один LED-світильник економить 1 385 грн. на рік.

Крім економії ми покращуємо рівень освітленості – значить, буде менше травматизму. Підвищуємо промислову безпеку: всі нові лампи мають захист від пилу і вологи. LED-лампи не вимагають спеціальної утилізації на відміну від люмінесцентних ламп, які містять ртуть. Нові лампи довговічні і служать кілька років. Відповідно знижуються експлуатаційні витрати по заміні ламп», – розповів головний енергетик Олександр Ярмоленко.

«Ми хотіли, щоб на підприємстві стало видно, як удень. Для цього недостатньо просто поміняти лампочки, зробити так званий релампінг. Ми комплексно підійшли до проекту. Разом з підрядниками ТОВ «І ЕЙ СОЛЮШНЗ» і ТОВ «ІнтелТек Україна» повністю перепроектувати систему освітлення: розташування світильників, світлові зони, перерахували навантаження на внутрішню електромережу. Як енергосервісна компанія ми профінансували 100% вартості розробки і реалізації проекту. У підсумку досягли запланованої економії електроенергії, підвищили комфорт для співробітників. Ще один аналогічний проект ми виконуємо на ДТЕК Павлоградської ЦЗФ – там скоро з'явиться 650 нових LED-світильників», – говорить директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Проект з модернізації електроосвітлення на ділянці конвеєрних галерей ДТЕК Добропільської ЦЗФ виконаний на умовах енергосервісного контракту терміном на 6 років. Протягом цього часу досягнута економія розподіляється в пропорції 75/25 між ЕСКО-інвестором і замовником. По завершенні терміну дії контракту все нове обладнання і 100% економії дістаються замовнику.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго,ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Що ти знаєш про майбутнє України?