II міжнародна конференція з вугільної промисловості

«Тенденції та перспективи видобутку, використання вугілля в Україні та світі»

ПРОГРАМА ТА МАТЕРІАЛИ

Пленарне засідання

Тенденції в розвитку політики ЄС у сфері клімату та енергетики: оцінка наслідків для галузей кам'яного та бурого вугілля - Брайан Рікеттс, Генеральний секретар Європейської асоціації кам’яного та бурого вугілля (EURACOAL)

Сталий розвиток вуглевидобувного сектору ДТЕК як основа енергетичної безпеки України - Михайло Барабаш, Директор із видобутку вугілля ДТЕК Енерго

Проект Єврокомісії для вугільних регіонів в епоху трансформації - Александра Томчак, Координатор політики ЄС щодо вугілля, ринків роздрібного продажу електроенергії та газу; ГД Енергетика, Європейська Комісія

Перспективні напрями і заходи щодо розвитку та реформування вугільної промисловості України - Максим Федотов, Директор Директорату викопних видів палива Міністерства енергетики та вугільної промисловості України

Інноваційні технології розробки вугільних родовищ з переходом високоамплітудних тектонічних порушень - Геннадій Півняк, Ректор Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Академік НАН України

Сценарії розвитку вугільного сектору України в контексті інтеграції енергетичних ринків ЄС та України - Торстен Воллерт, Керівник підгрупи з енергетики і довкілля; Група Підтримки України, Європейська Комісія

Інноваційні технології комплексного освоєння вугільних родовищ України - Анатолій Булат, Директор інституту геотехнічної механіки ім. Н.С. Полякова НАН України, Академік НАН України

Підтримка енергетичного сектора України - Вольфганг Мессінгер, Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина

Секція 1. Потенціал українського вуглепрому

Роль державних інституцій у створенні незалежних умов ефективного функціонування вугільної галузі - Іван Плачков, Президент Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї

Сучасні виклики в управлінні забезпеченістю персоналом. Досвід ДТЕК Енерго - Олена Семич, Директор з управління персоналом ДТЕК Енерго

Потенціал українського вуглепрому, ситуація через призму машинобудування - Яків Сідляренко, Генеральний директор Corum Group

Система сертифікації корисних копалин CERA (частина 1; частина 2) - Ульріх Руппель, Директор DMT Consulting Gmbh (Німеччина)

Попередження вибухів метану в вугільних шахтах - Сергій Смоланов, Начальник центрального штабу ДВГРС України

Технологія селективного відпрацювання тонких вугільних пластів - Володимир Бондаренко, Завідувач кафедри підземної розробки Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», д.т.н., професор

Нові можливості для модернізації вугільних підприємств - Євген Бушма, Директор ДТЕК ЕСКО

Забезпечення стійкості капітальних виробок глибоких вугільних шахт - Олександр Шашенко, Проректор Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», д.т.н., професор

Відведення метану і його використання на польських антрацитових шахтах - Збігнев Любосик, Заступник генерального директора GIG (Польща)

Альтернативні джерела енергії у вугільній промисловості - В’ячеслав Красник, Генеральний директор НТЦ «Углеінновація», д.т.н., професор

Вуглезбагачення як важлива складова енергетики України - Сергій Антоненко, Керівник департаменту зі збагачення вугілля ДТЕК Енерго

Операційні поліпшення у вугільній промисловості: вчора, сьогодні, завтра - Олександр Лядецький, Керівник департаменту з операційних покращень ДТЕК Енерго

Попередня дегазація вугільних пластів як фактор підвищення безпеки і продуктивності праці  - Максим Шишов, Керівник департаменту із технічного розвитку ДТЕК Енерго

Принципи ціноутворення і формування ринку вугілля в Україні - Максим Немчинов, Експерт

Удосконалення технології розробки тонких вугільних пластів у напрямку впровадження технікотехнологічного забезпечення 4.0 рівня (на прикладі польських гірничодобувних підприємств) - Ежи Кіцкі, Голова правління фонду, Університет науки і техніки(Польща); Мішель Міжковський, Caterpillar Global Mining Europe (Німеччина)

Секція 2. Єдина енергетична система України

Вугільна галузь в контексті енергетичної стратегії України - Володимир Омельченко, Директор енергетичних програм, Центр Разумкова

Переобладнання енергоблоків з вугілля марки А і Т на марку Г, Д, ДГ - Сергій Дегтяренко, Директор ДТЕК Придніпровська ТЕС

Перспектива роботи ТЕС в умовах екологічних вимог - Ірина Вербіцька, Керівник департаменту з екологічної безпеки ДТЕК Енерго

Напрямки модернізації та оновлення теплової енергетики України - Ігор Карп, Академік, Директор інституту газу НАН України.

Актуальний розвиток енергетичного сектору в Німеччині - Карстен Дребенштедт, Директор гірничого факультету Фрайбергскої гірничої академії, д.т.н., професор

Польський досвід зменшення екологічних ризиків у вуглевидобувних регіонах - Ян Бондарук, Заступник директора з екологічного інжинірингу GIG (Польща)

Вугільна теплоенергетика: загрози та перспективи - Наталя Дунаєвська, В.о. директора інституту вугільних енерготехнологій НАН України, к.т.н.

Енергетичні системи України та ЄС в 2025р., трансформація енергетичного бізнесу: погляд з майбутнього (Укр. версія)- Анна Зволікевич, Представник ДТЕК у Брюсселі

Перспективи вугільних електростанцій в новому енергоринку - Олександр Гусєв, Менеджер департаменту з регуляторної політики ДТЕК

Секція 3. Соціально-економічні проблеми вугільних регіонів

Про ситуацію у вугільній промисловості України - Віктор Турманов, Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України

Пріоритетність українського вугілля в тепловій генерації і  комунальному секторі держави та соціальні аспекти - Наталя Левицька, Віце-президент Європейської регіональної ради міжнародної конфедерації профспілки

Про створення енергетичних хабів в шахтарських регіонах - Олександр Амоша, Академік, Директор інститут економіки промисловості НАН України

Підтримка Великобританії реформи енергетики України та реструктуризація вугільного сектора (досвід закриття шахт в Великобританії) - Кеті Коттрелл, Перший секретар з питань енергетичної політики та керівник комерційного відділу Посольства Великобританії

Соціальне партнерство ДТЕК Енерго - Вікторія Гриб, Керівник департаменту із соціального розвитку ДТЕК Енерго

Електроопалення як альтернатива вугільним котельним у вугільних регіонах - Ігор Маслов, Керівник офісу зі стратегічних проектів ДТЕК Енерго

Екологічні аспекти закриття вугільних шахт - Олександр Селіверстов, В.о. генерального директора ДП «Об'єднана Компанія «Укрвуглереструктуризація»

Технологія отримання синтез-газу в умовах закритих вугільних шахт - Роман Дичковський, Заступник проректора НГУ, д.т.н., Професор кафедри підземної розробки

Комунальні підприємства в умовах кризи: гуманітарні та екологічні аспекти конфлікту в Східній Україні (Укр. версія)- Марк Баттл, Координатор кластеру з питань води, санітарії та гігієни (ЮНІСЕФ)

Секція 4. Технологічний потенціал енергетики та сталий розвиток вуглевидобувних регіонів

Геотехнології використання ресурсу затоплених шахт - Іван Садовенко, Професор, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка» д.т.н.

Ціноутворення «Роттердам плюс» - Сергій Сапегін, Голова Комітету з питань розвитку економічної конкуренції при ТПП України директор НТЦ «Псіхея»

Технологічний парк «Павлоградский» - Олександр Коломійцев, Генеральній директор Технологічний парк «Павлоградский»

Потенціальна роль бурого вугілля в енергетичному балансі країни (Видобуток і переробка бурого вугілля – шлях вирішення соціально-економічних проблем) - Борис Собко, Професор, Завідувач кафедри відкритих гірничих робіт Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», д.т.н.

Сучасні тенденції будівництва вертикальних стволів - Віктор Левит, Голова правління ШБК «Донецькшахтопрохідка», д.т.н.

Глобальні тренди в енергетиці - Олена Нагорна, Менеджер зі стратегії ДТЕК

Технології Sinchro-mining на базі вугільної шахти, що підлягає закриттю - Наталя Хозяйкина, Доцент кафедри будівництва, геотехніки і геомеханіки Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» к.т.н.

Від Synchro-mining до конкурентоспроможної Дніпропетровщини - Володимир Титов, Громадська спілка «Центр економічної інтеграції та сталого розвитку»

Підвищення виробництва електроенергії та зниження екологічного збитку при спалюванні на ТЕС вугілля глибокого збагачення - Петро Пілов, Професор, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», д.т.н.

Енергетична безпека в контексті польсько-українського співробітництва - Кажімєж Пайонк, Державний економічний університет в Познані (Польща), Професор; Олексій Квілінскій, Президент Інституту розвитку міжнародного співробітництва (Познань, Польща), Доктор

Перспективи застосування нанотехноглогій при розробці газогідратних родовищ - Катерина Сай, Доцент кафедри підземної розробки Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» к.т.н.

Організаційно-економічний механізм розвитку наукоємного (високотехнологічного) виробництва - Сергій Кравченко, Віце-президент Інституту розвитку міжнародного співробітництва (Познань, Польща), к.е.н., доц., Проф. кафедри економіки підприємства Донецький національний технічний університет;

Використання виробничих потужностей шахт України - Олександр Круть, Директор УКР НДІ Проект д.т.н.

Сучасні тенденції розвитку світових енергетичних ринків - Марія Панкова, Донецький національний технічний університет, аспірант кафедри економіки підприємства

Низькоемісійний безвідходний шлях розвитку вугільної енергетики - Ігор Вольчин, Заступник директора з наукової роботи, Інститут вугільних енерготехнологій НАН України, д.т.н.

за результатами II міжнародної конференції

«Тенденції та перспективи видобутку, використання вугілля в Україні та світі»

Стратегічним завданням для України є набуття енергетичної незалежності, що передбачає комплекс заходів: інтенсивне нарощування ресурсної̈ бази та видобутку енергетичних ресурсів; диверсифікацію джерел і шляхів постачання; технологічне переозброєння ключових підприємств галузі; мінімізацію імпорту енергосировини, і т. п.

Надійність роботи енергетичної системи України залишатиметься ключовим пріоритетом для сектору за умов забезпечення постачання енергоносіїв, переходу від регульованих тарифів на ринкові ціни на ринку електроенергії та інтеграції Єдиної енергосистеми України до системи Континентальної Європи (ENTSО-E).

Вугілля є незамінним ресурсом у гарантуванні енергетичної безпеки, оскільки відповідно до Енергетичної стратегії України 2035р. теплова генерація зберігатиме свою роль у балансуванні роботи енергетичної системи України.

ПРОЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ

Очікується, що завантаження теплової генерації, яка використовує горючі корисні копалини, до 2025 року буде зберігатися на відносно стабільному рівні, близькому до обсягів 2016-2017 років. З огляду на втрату антрацитових активів перед Україною в найближчі кілька років стоїть завдання по скороченню споживання марки А і збільшенню споживання марки Г. Досягнення цілі буде  реалізоване шляхом переводу антрацитових блоків на газове вугілля. Так, в 2017 році на газове вугілля були переведені наступні блоки: Зміївська ТЕС – 2 блоки*150МВт, Придніпровська ТЕС – 2 блоки*150МВт. Протягом 2018-2019 років планується перевести наступні блоки: Трипільська ТЕС: 2*300МВт блоки в 2018р., Зміївська ТЕС: 2 блоки*150МВт в 2018р. та 2 блоки*150МВт в 2019р., Придніпровська ТЕС – 2 блоки*150МВт в 2018р. та 1 блок*300МВТ в 2019р., Криворізька ТЕС – 2 блоки*282МВт в 2019-2020 роках.

Учасники конференції погодились, що вуглевидобувний сектор України сьогодні потребує реструктуризації, модернізації та розбудови. Протягом останніх років Україна зіткнулась із низкою нових проблем і критичних загроз, пов'язаних із військовими діями та окупацією окремих регіонів Донецької та Луганської областей, внаслідок цього – перебоями, а потім і повним припиненням постачання вугілля антрацитової групи власного видобутку. Цей чинник разом із необхідністю здійснення значних витрат та потребою вирішення соціальних та екологічних питань значно ускладнює процес реформування вугільного сектора України, яке сьогодні можливе лише за умов надання масштабної міжнародної технічної, експертної та фінансової допомоги.

Зокрема, було висловлено занепокоєння питанням відкачування води шахт, закритих до 2014 року і зупинених в наступні роки на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Ситуація вимагає втручання міжнародних організацій з метою уникнення важких екологічних ризиків.

Крім цього, особливого значення для вугледобування та вугільної генерації набуватиме затвердження конкретних планів з виконання Паризької Угоди щодо клімату, яке очікується наприкінці 2018 року під час зустрічі СОР-24 у м. Катовіце. Приймаюча сторона – Польща – планує представити досвід та фінансові механізми, які можуть забезпечити досягнення балансу між реструктуризацією вугільного сектору, запровадженням чистих вугільних технології та досягненням цілей із попередження незворотного негативного впливу від промислової діяльності на клімат. Саме тому, внесок наукових розробок та результатів досліджень з фокусом на практичне застосування у промисловість є ключовим у досягненні цілей Енергетичної стратегії України до 2035р. та міжнародних зобов’язань України.

Співробітництво з ЄС відіграє значну роль у прискоренні трансформації енергетичного сектору України, зокрема, шляхом укладення та моніторингу виконання щорічних планів в рамках імплементації Меморандуму про взаєморозуміння щодо Стратегічного Енергетичного Партнерства між Україною та ЄС спільно з Європейським Співтовариством з атомної енергії. Учасники привітали включення ІІ Міжнародної вугільної конференції до щорічного плану на 2018р., особливо з огляду на те, що закріплення цієї тематики у щорічних планах має зберігатися доки не буде врегульований комплекс проблем із реструктуризації вугільних регіонів, переходу на чисті технології, вирішення екологічних питань та зміцнення механізмів сталого розвитку.

Наразі Україна та ЄС обговорюють можливість та формат приєднання України до ініціативи Енергетичного Союзу. Ця ініціатива приділяє особливу увагу інноваціям, а також більш активному залученню стейкхолдерів на регіональному рівні до виконання цілей політики ЄС у сферах енергетики та клімату. Інструментом втілення Енергетичного Союзу є пакет законодавчих ініціатив «Чиста енергетика для всіх європейців», в рамках якого у грудні 2017р. була започаткована Платформа вугільних регіонів у процесі трансформації (CRiTP - Coal Regions in Transition Platform). Учасники конференції детально обговорили поточний стан, плани Платформи та дійшли висновку щодо нагальної потреби залучення української сторони та промисловості вже зараз до роботи даної ініціативи у якості спостерігачів.

Серед можливих подальших кроків модернізації вугільного та енергетичного секторів України міжнародні та вітчизняні експерти конференції визначили, що досягнення успішної реалізації Плану дій Міністерства енергетики та вугільної промисловості України щодо реструктуризації вугільного сектору потребує більш плідного, прозорого, скоординованого співробітництва між Міністерством, регіональними та місцевими органами влади, профспілками, громадськістю, науковцями та компаніями. Зокрема, це передбачає кроки Міністерства щодо залучення до платформи СRiTP, включаючи втілення найбільш прийнятного для українських умов сучасного досвіду реструктуризації, впровадження чистих технології у вугільних регіонах.

Що ти знаєш про майбутнє енергетики України?