YASNO поділився досвідом на Всеукраїнському онлайн-марафоні з енергоефективності

ДТЕК02 червня 2020

Постачальник електроенергії та енергоефективних рішень YASNO став партнером п’ятиденного Всеукраїнського марафону «Перший тиждень енергоефективності та енергозбереження-2020», що проходив 18-22 травня. Відомі вітчизняні та міжнародні експерти у сфері енергетики, серед яких і 6 представників YASNO, поділилися досвідом реалізації політики енергозбереження та розповіли про можливості заощадження енергії у житловому секторі, бюджетній сфері та промисловості.

«В YASNO енергоефективність – разом із складовими «розумної» енергетики: домашніми СЕС та системами збереження, зарядними станціями для електрокарів, елементами «розумного дому» – додана цінність, яку ми пропонуємо клієнтам. Ми – єдиний електропостачальник в Україні з рішеннями, що зменшують витрати на енергоресурси. YASNO вкладає зусилля в пропагування енергоефективності, роз’яснення можливостей економити та споживати розумно. Ми підтримали цей онлайн-марафон як партнери, адже вважаємо підвищення енергоефективності надважливим для країни», - зазначила керівник маркетингових комунікацій та зв’язків із громадськістю YASNO Лілія Середа.

Керівник відділу комунікацій Антон Ковалишин дав відповідь на розповсюджене питання, чому електропостачальник для 3,5 мільйонів домогосподарств у Києві, Дніпропетровській та Донецькій областях допомагає своїм клієнтам зменшувати витрати на енергоресурси. За його словами, YASNO дотримується міжнародних підходів щодо енергоефективності й екології, діє у відповідності до принципів Глобального договору ООН щодо розповсюдження екологічно чистих технологій, а також став єдиним енергопостачальником від України, хто долучився до європейської ініціативи Eurelectric «15 зобов’язань перед споживачами», серед яких є й зобов’язання щодо пропагування енергозбереження. Тож стратегічним напрямком діяльності YASNO вбачає формування культури енергоощадливості у клієнтів. Для цього постачальник розробляє енергоефективні проєкти та будує широку сферу комунікацій: пропонує комплексні рішення під ключ для підвищення енергоефективності, надає послуги консалтингу та енергоаудиту, допомагає запроваджувати системи енергоменеджменту, фінансує та виконує енергоефективні проєкти під ключ на умовах енергосервісу.

Детальніше про них розповів на марафоні Юрій Бондарчук, керівник департаменту з інвестицій та фінансів енергосервісної компанії YASNO Efficiency, яка профінансувала та виконала 80 енергоефективних проєктів для промислових підприємств та бюджетних установ. Він відзначив, що співпраця з енергосервісною компанією – найбільш дієвий спосіб залучити інвестиції на енергомодернізацію. Щорічно клієнти YASNO Efficiency економлять 270 млн грн витрат на енергоресурси та 150 млн кВт∙г електроенергії.

Завдяки ЕСКО-проєктам підприємства мають можливість оновити обладнання, підвищити прибутковість бізнесу, організувати комфортні та безпечні умови праці, а також берегти довкілля, зазначив  керівник департаменту з управління проєктами YASNO Efficiency Ярослав Казмірук: «Якщо у компанії немає коштів та розуміння шляхів заощадження, краще залучити ЕСКО-проєкт та отримати гарантований результат. Енергосервіс допомагає заощадити від 20 до 90% енергоресурсу завдяки новим технічним рішенням. Підвищення енергоефективності за рахунок ЕСКО-інвестора – це також спосіб подолання економічних наслідків для бізнесу від пандемії та карантину».

Ще один експерт YASNO Efficiency, менеджер департаменту з управління проєктами Сергій Свистюк, наголосив на особливих умовах співпраці ЕСКО-компаній з бюджетними установами, завдяки яким фінансування проєкту відбувається за рахунок енергосервісної компанії. При таких умовах бюджетні або соціальні установи уникають будь-яких фінансових ризиків, оскільки виплати за обладнання проходять виключно після підтвердження економії і за рахунок зекономлених коштів. Тож заощадження до 50% енергії в соціальній сфері можна досягти без витрат з бюджету. YASNO Efficiency вже реалізувала 27 таких проектів у бюджетній сфері.

Сергій Свистюк також розповів про навчання клієнтів основам енергоефективності, енергоменеджменту та енергоаудиту. Вже кілька років YASNO Efficiency навчає ОСББ, персонал підприємств та бюджетних організацій за своєю власною програмою та розробленим компанією відеотренінгом. Окрім теоретичної бази знань, посилань на нормативні документи, ознайомлення з типовими технічними рішеннями термомодернізації, компанія надає можливість самостійно зробити енергоаудит своєї будівлі і консультує на всіх його етапах.

Про те, як YASNO допомагає заощаджувати приватним клієнтам, розповів керівник департаменту роздрібної торгівлі та обслуговування клієнтів Сергій Радченко. Окрім постачання електроенергії, YASNO пропонує енергоефективні продукти: швидкісні та надійні зарядні станції для електромобілей, комплексні рішення зі встановлення приватних сонячних електростанцій, енергоефективні набори Розумний Watt із двозонним лічильником та Розумне світло – інноваційні прилади, що дозволяють дистанційно керувати освітленням. Вже 37 тисяч українських сімей заощаджують до 50% витрат на електроенергію за наборами Розумний Watt.

З YASNO можна не тільки зменшувати витрати на електроенергію, а ще й заробляти. Постачальник перераховує домогосподарствам, що виробляють електроенергію на домашніх сонячних електростанціях (просьюмерам), виплати за «зеленим» тарифом. Українські сім’ї можуть замовити в YASNO сонячні панелі під ключ для отримання додаткового доходу. Про це в заключний день онлайн-марафону розповів Денис Сопільняк, менеджер з маркетингу YASNO. Наприклад, у квітні власники сонячних електростанцій Києва, Дніпропетровщини й Донеччини згенерували 15,8 млн кВт·год електроенергії та заробили 62,5 млн грн. YASNO розрахувався з просьюмерами своєчасно та у повному обсязі.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.

У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК