YASNO допоміг бюджетним організаціям заощадити на опаленні 4,7 млн грн.

ДТЕК21 квітня 2020

Постачальник електричної енергії та енергоефективних рішень YASNO профінансував і виконав «під ключ» модернізацію систем опалення 27 установ бюджетної сфери, що підвищило їх енергоефективність в середньому на 40%. Виконані заходи створили комфортну температуру в садочках, школах, лікарнях, поліклініках. В опалювальний сезон 2019-20 рр. вони змогли заощадити понад 2,5 тис. Гкал теплової енергії та 20 тис. м3 природного газу на суму майже 4,7 млн грн.

YASNO допоміг бюджетним організаціям заощадити на опаленні 4,7 млн грн.

У цьому році опалювальний сезон закінчився на тиждень раніше звичайного. Це пов'язано не тільки з теплою погодою. Процес відключення теплопостачання у школах і садочках прискорив карантин і необхідність заощаджувати кошти.

Системи опалення в 10 садочках і школах були модернізовані в 2018 році. В опалювальному сезоні 2019-20 рр. компанія YASNO підвищила енергоефективність ще в 17 будівлях садочків, шкіл, лікарень і поліклінік в Києві та Запоріжжі, а також у Київській (Бровари, Сквира) та Донецькій областях (Бахмут, Покровськ, Соледар). Роботи були реалізовані на замовлення відділів освіти міст, самих лікувальних установ та об'єднань територіальних громад у рамках енергосервісних контрактів.

Фахівці YASNO виконали роботи «під ключ»: провели аудит, розрахували енерговитрати і економію. Тепломодернізація включала роботи: від промивки системи опалення, утеплення вікон і фасадів, до часткової заміни інженерних комунікацій, встановлення датчиків температури в приміщеннях будівлі, автоматизацію теплового пункту в залежності від температури зовнішнього середовища, часу доби і днів тижня.

«Інвестуючи кошти, підвищуючи енергоефективність об'єктів, ми створюємо можливість для бюджетних організацій заощаджувати на енергоресурсах та сплачувати за комунальні послуги значно менше. Розрахунки за проектами підтвердилися, і планову економію тепла і коштів забезпечено. Але головне, що тепер дітям, пацієнтам, персоналу, відвідувачам у цих приміщеннях тепло: середня температура взимку плюс 18-22 градусів. Всім, хто хоче зменшити витрати і рахунки за комунальні послуги, варто вже зараз звертатися за допомогою до фахівців. Механізм енергосервісу полягає в тому, що ЕСКО-компанія вкладає кошти в енергоефективні проєкти клієнтів і виконує їх «під ключ», гарантуючи досягнення певного рівня економії енергоресурсів. Якщо економія досягнута — протягом кількох років клієнт оплачує послугу енергосервісу з частини зекономлених коштів», — розповів директор YASNO Efficiency Сергій Чулков.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.

У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК