У посткоронавірусному світі digital is the new king, та людей тягтиме до людей

ДТЕК01 Травень 2020

У посткоронавірусному світі digital is the new king, та людей тягтиме до людей

У нині далекому 1996 році Білл Гейтс, засновник Microsoft, у своєму есе про майбутнє інтернету як ринку контенту використовував нині відому фразу «контент - король», в оригіналі «Сontent is king». Фраза прижилася більше у маркетингу, ніж в ІТ. Я б хотів її перефразувати в нинішніх умовах: «Digital is the new king».

Пандемія коронавірусу увірвалася в наші життя, наче шторм. І ось вже який місяць ми - не тільки бізнеси або навіть країни - весь світ живе в режимі постійної надзвичайної ситуації. Коли рішення, які в спокійних умовах могли обговорюватися місяцями, зараз приймаються за дні або години. Коли великі підприємства за кілька днів переходять в режим ізоляції або на «удальонку», щоб, як у випадку ДТЕК, забезпечити безперебійну роботу підприємств і постачання електроенергії. Коли у світі починають експлуатуватися не до кінця перевірені технології, тому що без них може бути гірше. Коли для тестування в авральному порядку розробленої вакцини формується черга волонтерів-добровольців, тому що є шанс, що це допоможе врятувати мільйони.

Коронавірус за кілька місяців глибоко вплинув і продовжує впливати на наше соціальне життя і економіку. Яким буде світ після цієї кризи? Чи буде він більш цифровим? Відповідь - точно так, питання лише в тому - наскільки, і тут можна подумати над декількома сценаріями.

Цифрові технології як гарантія стабільності

Пандемія підштовхнула людство до розуміння, що цифрова трансформація - обов'язкова частина сучасного економічного процесу, адже цифрові рішення здатні на нинішньому етапі гарантувати стабільність роботи. Думаю, ми стоїмо на порозі екстремальної автоматизації багатьох процесів.

Наведу інший приклад. В Італії через збої поставок від виробників респіраторного обладнання проблему запасних частин вирішили за допомогою 3D-принтера. Так, в одній з лікарень на півночі Італії потрібний запасний клапан для реанімаційного пристрою просто надрукували, що допомогло рятувати життя. Можливо, в майбутньому буде оптимальніше додати 3D-принтер в інвентарну картку медустанов, ніж замовляти і чекати поставок ?! Думаю, використання фізичних і програмних роботів і техніки найближчим часом збільшитися.

Дистанційна робота як норма

До карантину у якихось компаній залишалися сумніви, чи здатні команди справлятися з потрібними завданнями дистанційно. Цей період точно дасть відповідь. Якщо будуть позитивні результати, підходи - переважно будуть переглянуті. Тут також на перший план вийде продуктивність співробітників або команд.

Через нинішній сплеск віддаленої роботи можуть збільшитися витрати компаній та інвестиції на інструменти для спільної роботи співробітників онлайн, відеоконференції, месенджери, проектні рішення, рішення для електронної пошти. Плюс закупівля додаткової техніки для забезпечення віддаленої роботи.

Онлайн та віртуальні події

Веб-конференції і раніше були, але краще було все одно піти на офлайн-подію, заодно відчути атмосферу, нетворкінг. Зараз, коли можливості для офлайн-івентів немає, підвищилося розуміння цінності і економічної вигоди онлайн-подій.

Вартість таких івентів значно нижча. Онлайн можна проводити регулярні заходи з відмінним контентом, завдяки таргетингу - для людей, яким це дійсно потрібно. Записами трансляцій можна ділитися. Тому ми спостерігаємо зараз за онлайн прес-конференціями, брифінгами держслужбовців, захистом дипломів і наукових ступенів, школами, майстер-класами і т.д. Тенденція триватиме.

Перекваліфікація кадрів

Пандемія підкреслила недостатню кількість ключових працівників і ресурсів, щоб реагувати, коли справи йдуть погано. Сьогодні насамперед це стосується медперсоналу. В Ірландії, наприклад, в клініку для допомоги медикам експериментально ввели роботів, щоб вони закривали рутинну адміністративну роботу. У США один з госпіталів Флориди запровадив систему моніторингу на основі штучного інтелекту, яка дозволяє в автоматичному режимі відслідковувати потік пацієнтів і можливі симптоми у них Covid-19.

В умовах кризи має сформуватися інше економічне мислення. Як у країни, так і в окремих особистостей. Сьогоднішні умови показують, що недостатньо володіти навичками, які були затребувані 20 років тому, або 10, або навіть 5. Ми бачимо, що навіть літнє покоління, яке раніше могло собі дозволити ігнорувати «цифру», зараз активно стає частиною цього процесу. В умовах карантину, якщо немає допомоги ззовні, потрібно замовляти собі їжу онлайн, ліки, спілкуватися з друзями, близькими. Збільшується частка в e-commerce, електронної торгівлі, багато бізнесів вдалися до цифрової оптимізації операційних процесів. Ця тенденція точно буде тривати.

Світ постійно змінюється, і потрібно постійно вчитися новому, шукати нові можливості. Так, швидше за все частина спеціальностей просто зникне за непотрібністю, але де закриваються одні двері, відкриваються нові. Пандемія підштовхне багато галузей до переосмислення і перекваліфікації. Потрібно бути до цього готовими.

Але ми, все ж таки, люди

Людина - це соціальна істота. І я впевнений, як тільки будуть зніматися заходи карантину, люди потягнутися в кафешки, на особисті зустрічі. Це аж ніяк не суперечить всьому вищесказаному. Технології, онлайн-ресурси, перекваліфікація - все це вже є і буде розвиватися, але фізичні зв'язки між людьми будуть як і раніше важливі. Скільки б не спілкувалася команда онлайн, по-справжньому вона формується при реальній взаємодії. Скільки б ви «не бачилися» з близькою людиною у відеоконференціях, це не замінить реальне відчуття обіймів.

Ми люди, і нас тягтиме до людей. Сподіваюся, що нинішня буря незабаром вщухне і ми скористаємося цією кризою для відновлення, розробки чогось кращого, якісного, потрібного і людського. Для людей.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.

У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК