Трансформація вугільних регіонів - це завдання для всієї економіки України

ДТЕК14 Вересень 2020

Трансформація вугільних регіонів - це завдання для всієї економіки України

Зміни торкнуться не лише регіонів, де працюють вугільні підприємства, але й істотно вплинуть на всю економіку України. Це складна і дорога задача для нашої країни. Про це Дмитро Сахарук, генеральний директор ДТЕК Енерго, розповів під час дискусії Energy Club на тему справедливої ​​трансформації вугільних регіонів.

«Ми говоримо про сотні мільярдів євро, щоб зробити зелений перехід. Німеччина 60 років трансформувала свою енергетику і вклала понад 200 млрд євро. Якщо ми хочемо рухатися в цьому напрямку, то Україна теж повинна усвідомлювати всю складність завдання і кількість грошей, які необхідно вкласти на макрорівні, на рівні країни, щоб здійснити справедливу вугільну трансформацію», - зазначив Сахарук.

Сьогодні в Україні 65 мономіст, які залежать від індустрії теплової генерації. Це 1,5 млн громадян. 60% надходжень до бюджету формують саме вугільні підприємства, на цих надходженнях тримається вся бюджетна сфера міст.

«Не можна просто взяти і закрити ці шахти. Адже це вплине не тільки на енергетичну галузь, але і на економіку в цілому. Це історія, пов’язана ланцюгом. У нас на кожного енергетика по 3 суміжника. Це ті, хто постачає запчастини, паливо і так далі. Тому якщо ми говоримо про зелений перехід, то ми говоримо про макро трансформацію економіки України. Ось, наприклад, Турбоатом (Харків) - основний виробник турбін - одне з найбільших підприємств країни, яке обслуговує теплову генерацію. У нас 100% обладнання для шахт Добропілля виготовляється в Україні, 80% устаткування для шахт Павлограда виготовляють в Україні. Це Дружківський машинобудівний і Світло шахтаря. На кожному з підприємств працює по 4 тисячі співробітників. Електроважмаш - вони виробляють генератори для того, щоб забезпечити роботу ТЕС. Це насправді дуже велика частка ВВП країни, тому, коли ми говоримо про трансформацію і про зміни, ми повинні на макрорівні дивитися, що ми можемо зробити і як швидко», - зазначив генеральний директор ДТЕК Енерго.

Сахарук підкреслив, що не дивлячись, що ще 20 років теплова генерація буде залишатися балансуючою основою енергосистеми і гарантією енергетичної незалежності країни, все одно вже зараз необхідно з мікрорівня починати трансформацію вугільних регіонів.

«Трансформація відбувається не в кабінетах, а на місцях, де замість тисячі робочих місць на шахті або ж 100 робочих місць в майстерні, де обслуговують техніку, повинні створити такі ж робочі місця або більше. Вугільні регіони мають і певну демографію. Ми не зможемо за один день з шахтарського регіону зробити силіконову долину. ДТЕК в цьому році вирішив спробувати зробити такий пілотний проект на прикладі Великого Добропілля. Ми вже близько 5 місяців цим займаємося і це дуже нетривіальне завдання - вбудувати нові види бізнесу в такому регіоні і в економіку України. Ми сподіваємося, що у нас вийде і ми зробимо таку програму. Але це вимагає залучення всіх сторін: держави, місцевих адміністрацій, підприємств і самих людей», - резюмував Дмитро Сахарук

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.

У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК