На Ладижинській ТЕС запроваджено систему охорони праці, яка працює на штучному інтелекті

ДТЕК05 лютий 2020

Innovation DTEK запровадив на Ладижинській ТЕС систему розпізнавання порушень безпеки праці «Farseer», яка працює з використанням комп'ютерного зору та нейронних мереж. Технологія в режимі реального часу аналізує зображення з камер спостереження та миттєво фіксує порушення: відсутність у працівників захисної каски чи окулярів, а також перебування в забороненій зоні.

На Ладижинській ТЕС зараз працює 25 камер, які встановлені в зонах, що потребують особливої уваги в питаннях безпеки. Дальність роботи кожної камери — до 60 метрів. Як тільки вони фіксують працівника без шолому, чи захисних окулярів — відразу передають цю інформацію відповідальному персоналу.

«Безпека на виробництві часто залежить від так званого людського фактору. Хтось забув вдягти засоби індивідуального захисту, хтось зайшов в заборонену зону. І не завжди відповідальний за безпеку може оперативно відслідкувати такі порушення. Тому з допомогою цієї системи можна відразу зафіксувати небезпечну для життя і здоров’я дію й оперативно її зупинити», - сказав директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе.

У майбутньому ця система реагуватиме також і на працівників, які палять у невстановленому місці та на людей, що працюють на висоті без використання страхувального спорядження.

З словами директора ДТЕК Ладижинської ТЕС Ігоря Снєгіна, головне завдання цієї системи —попередити порушення техніки безпеки. «Життя і здоров’я персоналу є для нас пріоритетом. І ця система не для того, щоб карати, вона для запобігання, для покращення техніки безпеки», - сказав І. Снєгін.

Розробником системи «Farseer» є українське технологічне об'єднання Limpid Group. Е.Вольпе наголосив, що для ДТЕК важливо знаходити інноваційні рішення в Україні, шукати українські компанії й таким чином підтримувати талановиту молодь і розробників.

Встановлення цієї системи на Ладижинській ТЕС відбувалося в рамках пілотного проекту ДТЕК, а вже у найближчі 6-8 місяців таку технологію компанія планує запровадити й на інших своїх підприємствах.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.

У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК