Світовий Банк і ДТЕК: підготування до впровадження торгівлі викидами парникових газів в Україні

Теплова енергетика02 Листопада 2017

Світовий Банк і ДТЕК розпочинають співпрацю в межах проекту «Партнерство заради ринкової готовності». Мета проекту – розроблення плану моніторингу та звіту про викиди парникових газів (ПГ) для підготування участі ТЕС у національній системі торгівлі викидами ПГ.

Після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україна в червні 2014 р. взяла на себе зобов’язання імплементувати цілу низку екологічних директив Євросоюзу, зокрема й Директиву № 2003/87/ЄC, яка встановлює систему торгівлі квотами на викиди парникових газів.

«У Європі вже понад 10 років успішно діє система моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів. Утворення в Україні ефективного національного вуглецевого ринку та подальшого його приєднання до ринку ЄС дасть змогу досягти цілей національної та глобальної кліматичної політики, а також отримати економічні вигоди. ДТЕК готовий впроваджувати найкращі європейські практики на своїх підприємствах. Запуск системи торгівлі викидами парникових газів в Україні неможливий без копіткої підготовчої роботи. За технічної підтримки Світового Банку ДТЕК починає підготування до участі в системі моніторингу, звітності та верифікації викидів ПГ. Як пілотний проект обрано Запорізьку ТЕС», — говорить керівник департаменту екологічної безпеки ДТЕК Енерго Ірина Вербицька.

За участю компанії Carbon Limits AS, робітників відповідальних підрозділів ТЕС і Департаменту екобезпеки ДТЕК Енерго обговорили ключові моменти реалізації цього проекту.

Довідка:

Світовий Банк визначив консорціум європейських компаній на чолі з Carbon Limits AS, головним виконавцем робіт із впровадження проекту моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів в Україні. Докладніше про діяльність Carbon Limits AS можна дізнатися на сайті www.carbonlimits.no

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?