ДТЕК інвестує 350 млн гривень в цифрову трансформацію бізнесу в 2019 році

ДТЕК16 квітня 2019

ДТЕК почав програму цифрової трансформації бізнесу, яка охопить усі ключові виробничі та адміністративні процеси в компанії: видобуток газу та вугілля, виробництво і дистрибуцію електроенергії, логістику і закупівлі, клієнтські сервіси, управління персоналом, інші напрямки. У 2019 році ДТЕК стартує з 23 проектів. Сумарні інвестиції складуть 350 млн грн.

«В умовах глобальних змін цифровізація стає ключовим пріоритетом світових енергокомпаній. Згідно з дослідженням World Economic Forum, її економічний ефект до 2025 року досягне $1,3 трлн. ДТЕК першим в українській енергетиці розпочинає системну цифровізацію бізнесу. Довгострокова програма передбачає проекти в сферах аналізу великих масивів даних, машинного навчання, промислового інтернету речей, інструментів віртуальної реальності, безпілотних літальних апаратів. Паралельно ми вже будуємо 1 ГВт «зеленої» енергетики, впроваджуємо смарт-технології в дистрибуції, розширюємо мережу заправок для електромобілів, здійснюємо енергоефективні проекти. Це все те, що допоможе зробити енергетику України більш надійної, знизити вартість енергоресурсів, забезпечити високий рівень сервісу для наших клієнтів», – резюмував генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Для реалізації цифрових проектів ДТЕК створив відокремлений підрозділ – Центр цифрової трансформації. Його співробітниками стануть 70 IT- та digital-фахівців, яких компанія має намір залучити протягом 2019 року. Центр буде базуватися в новому кампусі інноваційного парку Unit City.

У найближчі 3 роки програма цифрової трансформації ДТЕК сконцентрується на 9-ти ключових напрямках: «Цифрова шахта», «Цифрова ТЕС», «Цифрові мережі», «Цифрове родовище», «Цифрова логістика», «Цифрова аналітика», «Цифрові закупівлі» «Цифровий HR» і «Цифровий офіс».

У 2019 ДТЕК почне 23 проекти в цих напрямках. Серед них:

• Цифровізація обходів і ремонтів шахтного устаткування, вузлів ТЕС і мереж – традиційні підходи обліку будуть замінені автоматизованими системами, які будуть управлятися співробітниками підприємств через планшети з необхідним програмним забезпеченням.

• Модель оптимізації розподілу залізничного рухомого складу – дозволить підвищити ефективність управління перевезеннями, знизити втрати від простоїв вагонів.

• Оцінка оптимальної витрати палива для роботи ТЕС – спеціальна система в режимі реального часу буде визначати максимально економний режим роботи енергоблоків.

• Цифрова діагностика ЛЕП за допомогою дронів, технологій лазерного сканування і 3d моделювання – підвищить швидкість ремонтів, оперативність виявлення потенційно аварійних ділянок, попереджаючи обриви ліній.

• Предиктивна система оцінки ймовірності звільнення співробітників – HR-інструмент допоможе компанії в утриманні висококваліфікованих співробітників і заміщення відкритих вакансій.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?