ДТЕК розвиває трейдинг електроенергії на внутрішньому ринку

ДТЕК Трейдинг отримав ліцензію на постачання електроенергії за нерегульованим тарифом, що дає змогу на конкурентних умовах продавати електроенергію клієнтам у всіх регіонах України. У такий спосіб, група ДТЕК розпочала підготовку до роботи в умовах відкритого ринку електроенергії, повноцінне впровадження якого очікується у 2019 році.

ДТЕК розвиває трейдинг електроенергії на внутрішньому ринку

ДТЕК Трейдинг уже веде переговори з низкою великих клієнтів на постачання електроенергії за нерегульованим тарифом. Компанія має можливість запропонувати потенційним партнерам вигідніші економічні умови, як порівняти з обленерго (постачальниками за регульованим тарифом), а також гнучкі умови оплати та експертизу рішення операційних питань у сфері постачання електроенергії на підприємства.

«За нашими оцінками, приблизно 10% промислових споживачів в Україні вже зараз зацікавлені в купівлі електроенергії в незалежних постачальників. Під час переходу на прямі постачання вони зможуть знизити ціну купованої електроенергії в середньому на 7%. Це суттєва економія для великих споживачів», — зазначив директор із комерційної діяльності
ДТЕК Енерго Віталій Бутенко.

Вихід ДТЕК на внутрішній ринок трейдингу електроенергією — це один з етапів підготовки до роботи в умовах відкритого ринку, модель якого заплановано впровадити в межах реформування електроенергетики України.

«На новому енергоринку кінцевий споживач матиме можливість самостійно вибирати постачальників електроенергії. Конкуренція серед постачальників буде охоплювати не тільки ціну, але й пакет сервісів, надійність постачальника та гарантованість постачання, яку може забезпечити власна генерація ДТЕК», — резюмував Бутенко.

Згідно з чинною моделлю ринку, в Україні функціонує два типи постачальників електроенергії: обленерго, або так званий постачальник за регульованим тарифом (ПРТ), і незалежний постачальник, або постачальник за нерегульованим тарифом (ПНТ). ПРТ постачає електроенергію споживачеві за фіксованим тарифом, який встановлюється регулятором. ПНТ і собі має можливість самостійно встановлювати ціну реалізації електроенергії, оскільки купує її безпосередньо в ДП «Енергоринок». Сьогодні в Україні діє приблизно 80 компаній ПНТ. Після проведення реформи ринку електроенергії будуть створені умови для вільного доступу будь-якого постачальника до розподільчих мереж, а також почне функціонувати відкритий гуртовий ринок електроенергії.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?