ДТЕК Ладижинська ТЕС вдосконалила процес забезпечення ладижинців водою

ДТЕК30 Січень 2018

ДТЕК ЕСКО виконав енергоефективний проект з модернізації насосів ДТЕК Ладижинської ТЕС, які забезпечують постачання питної води ладижинцям. Завдяки модернізації в багатоповерхівках міста стабілізувався тиск води, що особливо важливо для мешканців 5-9 поверхів. Крім цього досягнута економія 42% електроенергії на роботі насосів.

ДТЕК Ладижинська ТЕС вдосконалила процес забезпечення ладижинців водою

Щодоби насоси водофільтрувального блоку ДТЕК Ладижинської ТЕС перекачують 17 тис. м3 води, щоб забезпечити безперебійне постачання споживачів Ладижина. До модернізації це відбувалося в режимі постійної потужності та ручного регулювання. Але, після того, як енергосервісна компанія ДТЕК ЕСКО профінансувала енергоефективний проект і встановила на насоси сучасний перетворювач частоти потужністю 100 кВт, обладнання стало працювати економічніше.

«Тепер робота насосів не потребує втручання персоналу. Адже, завдяки датчикам, автоматика чуйно реагує на тиск в системі. Перетворювач частоти підвищує або знижує потужність роботи насосів і, відповідно, тиск води в трубопроводах міста. Це особливо відчувається у години пік. Якщо раніше мешканці верхніх поверхів багатоквартирних будинків могли помічати зниження тиску води в мережі, то тепер автоматика вирівняла всі «перепади», – пояснює директор ДТЕК Ладижинської ТЕС Олександр Бобрик.

Техніко-економічний супровід важливого для міста проекту забезпечили фахівці Ладижинської ТЕС.  Розробники вважають такі інновації необхідними, адже покращилась якість послуги, а економія зросла майже вдвічі.

«Перетворювач частоти на 42% зменшує використання насосами електроенергії. А це 330 тис. кВт·г, або 600 тис. грн на рік. За рахунок плавності регулювання роботи насосів нове обладнання запобігає гідроударам в системі водопостачання, а отже, зменшує ризик виникнення поривів трубопроводів. Також автоматика подовжує термін експлуатації насосів на 15 років і підвищує їх надійність. Було б непогано втілити аналогічні проекти і на інших об’єктах та підприємствах міста», – розповів директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Проект з модернізації насосів ДТЕК Ладижинської ТЕС виконаний на умовах договору енергосервісу терміном на 5 років. Тобто впродовж цього періоду ДТЕК Ладижинська ТЕС повертатиме частину зекономлених коштів власнику обладнання – ДТЕК ЕСКО аж до повної виплати ціни договору. Після чого вся економія і обладнання повністю залишаться електростанції.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?