ДТЕК Ладижинська ТЕС підвищує промислову безпеку завдяки LED-освітленню

ДТЕК14 Листопада 2018

У турбінному відділенні ДТЕК Ладижинської ТЕС встановлена ​​енергоефективна система освітлення для підвищення промислової безпеки. 162 термостійких LED-світильників економлять 75% електроенергії в порівнянні з колишньою системою освітлення. За рік ТЕС знизить на 1 млн кВт∙г або 2,5 млн грн. витрати на електроенергію та скоротить викиди СО2 на 900 тон.

ДТЕК Ладижинська ТЕС підвищує промислову безпеку завдяки LED-освітленню

«Якісне освітлення – це комфорт для персоналу та промислова безпека. Своїми силами ми встановили близько 500 LED-світильників зовні і всередині котлотурбінного цеху, на даху, в конвеєрних галереях паливоподачі і вагоноопрокиді. Переконалися в ефективності LED-технології і запросили енергосервісну компанію (ЕСКО) для освітлення турбінного відділення. ЕСКО інвестувала свої кошти в проект, закупила обладнання і виконала монтаж «під ключ» з гарантією економії», – розповів директор ДТЕК Ладижинської ТЕС Олександр Бобрик.

«Кожен LED-світильник потужністю 180 Вт має спеціальний захист від перегріву в умовах високої температури турбінного відділення. Нові світильники прослужать без заміни і зниження якості світлового потоку понад 100 тис. годин (більше 11 років). Тобто, ми ще заощадимо і на їх обслуговуванні», – говорить Дмитро Саволюк, енергоменеджер, начальник цеху наладки і випробувань обладнання ДТЕК Ладижинської ТЕС.

«Ми комплексно підходимо до виконання подібних проектів. Повністю перепроектувати систему освітлення турбінного залу основного корпусу Ладижинської ТЕС. Тепер система має два режими роботи: повністю автоматичний – без втручання людини (включення і виключення в залежності від освітленості за допомогою світлочутливого автомата) і ручний режим. Крім установки LED-світильників замінили 5,8 км кабельних мереж, проклали 3,5 км кабельних трас з використанням металевих оцинкованих труб, встановили нові шафи управління освітленням. А в процесі роботи з керівництвом Ладижинської ТЕС узгодили ще 4 нових проекти з модернізації освітлення», – розповів менеджер проектів ДТЕК ЕСКО Ярослав Казмірук.

«Енергосервіс дозволяє підприємству-замовнику не відволікати власні ресурси на модернізацію, отримати нове ефективне обладнання і гарантовану економію. Замовник повертає інвестиції протягом декількох років виключно за рахунок досягнутої економії. Досвід наших проектів з висвітлення на ТЕС, ЦЗФ і металургійних підприємствах показує економію 70-90% електроенергії», – зазначив директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?