ДТЕК ЕСКО навчив 55 внутрішніх аудиторів системи енергоменеджменту для 10 ТЕС

ДТЕК02 Травень 2018

ДТЕК ЕСКО спільно з ДТЕК Енерго продовжує проект по впровадженню системи енергоменеджменту за міжнародним стандартом ISO 50001:2011 трьох генеруючих компаній ДТЕК і підготовка ТЕС до сертифікації на відповідність стандарту.

ДТЕК ЕСКО навчив 55 внутрішніх аудиторів системи енергоменеджменту для 10 ТЕС

Протягом квітня 2018 були навчені 55 внутрішніх аудиторів системи енергоменеджменту для 10 теплових електростанцій ДТЕК Енерго. Всі вони успішно пройшли навчання та отримали відповідні сертифікати. Їх завданням буде постійно перевіряти і забезпечувати безперервність процесу енергоменеджменту. Всього за програмою навчання «Система енергоменеджменту на ТЕС за стандартом ISO 50001:2011» пройшли навчання 155 співробітників ТЕС і корпоративного центру ДТЕК. Навчання проводиться в Академії ДТЕК.

В ході впровадження системи енергоменеджменту фахівці ТЕС розробили комплекс енергоефективних заходів та проектів. Деякі з них вже реалізовані спільно з ДТЕК ЕСКО через механізм енергосервісу. ДТЕК ЕСКО виступає як інвестор, фінансує і виконує «під ключ» енергоефективні заходи, модернізуючи устаткування станцій.

«Потенціал від впровадження системи енергоменеджменту за рахунок організаційних заходів - близько 10% економії енергоресурсів на власні потреби, і 30% при реалізації енергоефективних проектів із застосуванням енергосервісу», – розповів менеджер з управління проектами ДТЕК ЕСКО Андрій Іванько.

«Завдання ДТЕК – бути на крок попереду інших великих енергокомпаній, які також озвучили свої плани щодо впровадження системи енергоменеджменту за міжнародним стандартом ISO 50001», – сказав Олег Горбунов, к.т.н., консультант і сертифікований тренер ДТЕК ЕСКО по системі енергоменеджемента і енергоаудиту промислових підприємств.

Директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма зазначив особливою вдячністю за співпрацю і вручив енергоефективний набір Розумний WATT енергоменеджеру Дмитру Саволюку, який працює начальником цеху наладки і випробувань обладнання ДТЕК Ладижинської ТЕС. «Завдяки ініціативі та цілеспрямованості Дмитра, на Ладижинській ТЕС реалізовані вже 5 ЕСКО-проектів з економією понад 40% електроенергії. Це проекти з технічного переоснащення насосів подачі холодної питної води, бака запасу конденсату, насосної першого підйому, мережевого і каналізаційного насосів. За підсумками даних проектів ми підтвердили ефективність застосування перетворювачів частоти, фінансування і реалізації цих проектів через механізм енергосервісу. Досвід Ладижинської ТЕС відкриває нові можливості по модернізації і технічного переоснащення обладнання інших електростанцій ДТЕК Енерго», – сказав Євген Бушма.

Нагадаємо, що проект по впровадженню Системи енергоменеджменту за міжнародним стандартом ISO 50001:2011 року реалізується з 2017 року на всіх теплових електростанціях ДТЕК Енерго. Планується, що всі 10 ТЕС компанії в 2018 повинні пройти сертифікацію на відповідність міжнародному стандарту. Консультантами по даному проекту виступають ДТЕК ЕСКО і TÜV SÜD.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?