ДТЕК Енерго погодив із кредиторами умови реструктуризації банківського боргу

ДТЕК29 Березень 2017

ДТЕК Енерго підписав угоду про довгострокову реструктуризацію кредитного портфеля, яка дасть змогу компанії виконати зобов’язання з обслуговування боргу та продовжити подальший розвиток бізнесу.

ДТЕК Енерго погодив із кредиторами умови реструктуризації банківського боргу

Угодою про перенесення терміну погашення боргу, яка набрала чинності 29 березня 2017 року, передбачено уніфікацію умов більшості раніше відкритих кредитних ліній із пролонгацією терміну їх погашення до 30 червня 2023 року.

Укладенню цієї угоди передувала довгострокова реструктуризація єврооблігацій компанії, у межах якої було проведено обмін попередніх випусків цінних паперів на нові з терміном обігу до 31 грудня 2024 року, а також набуття чинності пропозиції ДТЕК Енерго про конвертацію частини банківського боргу в нові єврооблігації, яку підтримала абсолютна більшість (98%) кредиторів. Підписання цієї угоди означає підтримку пропозиції ДТЕК Енерго щодо реструктуризації банківського боргу.

Ключові умови угоди:

• Погашення заборгованості за основним зобов’язанням буде здійснюватися щорічними фіксованими платежами в розмірі: 60 млн дол. США у 2017 р., 40 млн дол. США — у 2018 р., 80 млн дол. США — у 2019 р., 80 млн дол. США — у 2020 р., 80 млн дол. США — у 2021 р. 80 млн дол. США — у 2022 р. з погашенням решти зобов’язань і капіталізованої частини купона, не виплаченої в грошовій формі, — у 2023 р.
  • Процентна ставка за кредитом — рухома з прив’язкою Libor/Euribor +5% річних. Згідно з домовленостями, у 2017–2018 роках у грошовій формі виплата купона буде здійснюватися в розмірі 51% від суми нарахованих зобов’язань за відсотками, у 2019 році — 60%, у 2020 році — 70%, у 2021 році — 79%, у 2022 році — 88%, у 2023 році — 100%. Частина купона, яка не виплачена в грошовій формі, буде капіталізуватися й додаватися до основної суми позики.

«Насамперед ми хотіли б подякувати нашим кредиторам за розуміння та підтримку. Упродовж усього процесу реструктуризації нашою головною метою було дотримання балансу інтересів усіх сторін — наших клієнтів і споживачів, наших працівників і, безумовно, кредиторів.

Нам було необхідно, щоб умови реструктуризації дозволили ДТЕК забезпечити безперервну та надійну роботу енергосистеми України, надати якісні послуги мільйонам українських родин і промисловим підприємствам. Рівною мірою ми обстоювали інтереси наших працівників, не раз довели свій професіоналізм у ці непрості роки.

Необхідність реструктуризації боргів ДТЕК стала наслідком зовнішніх геополітичних і макроекономічних обставин. Попри всі труднощі, і менеджмент, й акціонери компанії дотримуватися чітких принципів — повного повернення боргу та рівного ставлення до всіх кредиторів.

Ми вважаємо, що всі поставлені перед нами цілі були виконані. Відновлено довіру кредиторів до ДТЕК і до України. Це, у свою чергу, дасть нам змогу залучати нові інвестиції в підвищення якості та ефективності роботи компанії.

Ми з упевненістю дивимося в майбутнє. Економіка України демонструє ознаки пожвавлення. Уряд продовжує реформу енергосектору, що зрештою підвищить ефективність енергоринку України. Конкуренція буде сприяти розвитку економіки, і від цього виграє кожен українець. Обов’язок лідера бути драйвером процесу реформування. Ми готові використовувати цю можливість для побудови нової української енергетики — чистої, ефективної, конкурентної», — заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?