ДТЕК Енерго призупиняє підприємства ДТЕК Павлоградвугілля і три збагачувальні фабрики через погіршення ситуації в енергетиці України

ДТЕК14 квітня 2020

У зв'язку з тривалою системною кризою в енергетичній галузі України 10 шахт і допоміжні підприємства об'єднання ДТЕК Павлоградвугілля, збагачувальні фабрики Павлоградська, Добропільська, Курахівська, а також Першотравенський ремонтно-механічний завод і Науково-виробничий центр ДТЕК з 20 квітня призупиняють роботу з видобутку і збагаченню вугілля, підготовки гірничих виробок, а також ремонту гірничо-шахтного обладнання. Підприємства переводяться на режим підтримки життєдіяльності, а співробітники виводяться до простою з оплатою згідно з колективним договором.

Системна криза в енергетичній галузі України, яка триває з минулого року, призвела до розбалансування енергосистеми України. Ручне регулювання ринку, непродумані рішення, відсутність координації галузі повністю дестабілізували роботу усіх вугільних підприємств. Через безконтрольний імпорт електроенергії з Росії та Білорусі знизилася затребуваність вітчизняної електроенергії та, як наслідок, знизився обсяг споживаного вугілля на станціях. На складах ТЕС і шахт накопичено понад 2,9 млн тонн незатребуваного вугілля. В країні призупинена робота близько 30 вугільних шахт, у простої перебувають понад 40 тис. чоловік. Збиток теплової генерації за останні півроку становить 3,1 млрд грн. Всі ТЕС працюють нижче мінімального складу, близько 50% співробітників знаходяться у простої.

Негативна ситуація посилюється через загальне падіння економіки і пандемію коронавірусу. Внаслідок карантину знижено споживання електроенергії в країні, знижено обсяги виробництва електроенергії і рівень платежів.

У зв'язку з незатребуваністю вітчизняної електроенергії, раніше ДТЕК Енерго вже був змушений призупинити 5 шахт ДТЕК Добропіллявугілля, шахту «Білозерська» і ЦЗФ Октябрська. Але, так як ситуація стає все критичнішою, було прийнято рішення призупинити і роботу підприємств ДТЕК Павлоградвугілля, ще трьох збагачувальних фабрик, Першотравенського РМЗ і НВЦ ДТЕК.

З 20 квітня близько 18 700 співробітників шахт, допоміжних підприємств, фабрик і заводу будуть виведені до простою. Інші співробітники будуть забезпечувати технічне обслуговування підприємств - провітрювання гірничих виробок і відкачування води, підтримку виробництва. Це дозволить оперативно відновити роботу підприємств при зміні ситуації у галузі.

Відповідно до Галузевої угоди і колективних договорів, всі співробітники, виведені до простою, продовжать отримувати дохід у розмірі тарифної ставки, зі збереженням трудового стажу.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.

У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК