Аудійовані консолідовані фінансові результати ДТЕК ВДЕ за 2019 рік

ДТЕК01 червня 2020

ДТЕК ВДЕ оголосив результати аудійованої консолідованої фінансової звітності за 12 місяців 2019 року: на 113% збільшені інвестиції у розвиток зеленої генерації, на 106% збільшено відпуск зеленої електроенергії.

Показники за звітний період включають усі підприємства, що знаходяться в операційному управлінні компанії.

У 2019 році ДТЕК ВДЕ спрямував на будівництво вітрових та сонячних електростанцій 8,9 млрд грн, що на 113% більше у порівнянні з 2018 роком. Завдяки інвестиціям компанія ввела в експлуатацію 740 МВт потужності у зеленій енергетиці: дві черги Приморського вітропарку (200 МВт), Орловську ВЕС (100 МВт), Нікопольську СЕС (200 МВт) і Покровську СЕС (240 МВт).

На сьогодні діючий портфель проектів ДТЕК ВДЕ становить 950 МВт потужності зеленої генерації, у будівництво яких було інвестовано 1,2 млрд євро власних і позикових коштів. Ці інвестиції забезпечать щорічне скорочення викидів парникових газів в атмосферу на 2,6 млн тонн.

Введення в експлуатацію нових електростанцій дозволило збільшити відпуск зеленої електроенергії на 106% до 1,4 млрд кВт∙год у 2019 році. Також позитивно вплинули на відпуск електроенергії стабільно високі показники готовності обладнання та інфраструктури ВЕС і СЕС, які склали 99,6% і 98,5% відповідно, що відповідає кращим світовим стандартам.

У 2019 кредитний портфель ДТЕК ВДЕ виріс на 80% і досяг 21,7 млрд грн. У звітному періоді компанія залучила позикове фінансування від консорціуму трьох німецьких банків під гарантії експортно-кредитних агентств у розмірі 90 млн євро і здійснила випуск дебютних зелених єврооблігацій з терміном обігу п'ять років на суму 325 млн євро. Європейські інвестиційні фонди, у тому числі ті, що спеціалізуються на інвестиціях у зелені проекти, стали основними власниками «зелених» облігацій.

Урегулювання питання змін у законодавстві щодо подальших умов розвитку зеленої енергетики в Україні дозволить усім гравцям ринку ВДЕ прийняти рішення щодо майбутніх інвестицій. Наразі інвестори ВДЕ і уряд України під патронатом Європейського Енергетичного співтовариства беруть участь у медіації з питання реформування системи підтримки галузі. Одним з питань є погашення заборгованості за вироблену зелену електроенергію. Сьогодні борг ДП Гарантований Покупець перед компаніями ВДЕ становить понад 9 млрд грн. Рівень розрахунків за березень 2020 року - 11%, квітень - 5%, травень -5%. Заборгованість перед підприємствами ДТЕК ВДЕ - 1,8 млрд грн.

«У 2019 році ДТЕК ВДЕ досяг стратегічної мети - 1 ГВт відновлюваної генерації у портфелі компанії. Сьогодні компанія – один з провідних інвесторів у відновлювану енергетику України. Залучення позикового фінансування зміцнило роль ДТЕК ВДЕ у якості довгострокового партнера для провідних міжнародних фінансових інститутів і надало Україні дієвий фінансовий механізм для переходу до енергобалансу з більш низьким СО2, - зазначив генеральний директор ДТЕК ВДЕ Філіп Лекебуш. - Сподіваюся, що у сьогоднішньому діалозі між урядом та гравцями галузі буде знайдено рішення, яке підтвердить прихильність України до трансформації енергетичного сектора відповідно до ключових міжнародних трендів».

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.

У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК