Виробничі показники Групи ДТЕК за 9 місяців 2019 року

ДТЕК02 Грудня 2019

За 9 місяців 2019 року Група ДТЕК видобула 18,2 млн тонн вугілля (-8,9% до січня-вересня 2018 року) та 1 224,7 млн кубометрів природного газу (-1,6%). В Об’єднану енергосистему України було відпущено 23,6 млрд кВт•год електроенергії (-5,9%). Клієнтам надано послуги з розподілу 31,3 млрд кВт•год електроенергії (-2,8%). Обсяг постачання електроенергії на внутрішньому ринку для кінцевих споживачів становить 30,4 млрд кВт•год.

«Інвестори проявляють значний інтерес до України. Їм подобаються настрої продовжувати структурні зміни у країні, й вони готові їх підтримувати. Одним із підтверджень цьому є успішне розміщення нашого дебютного випуску зелених єврооблігацій. Ця подія відкрила українську зелену енергетику для світового ринку капіталу і стала бенчмарком для галузі, – зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко, коментуючи роботу компанії за дев’ять місяців 2019 року. – Ми створюємо бенчмарк на роздрібному ринку електроенергії завдяки створенню бренда YASNO. Наша мета – надавати сервіс європейського рівня, тому попереду чимало роботи для зміни бізнес-процесів та підходів у роботі з клієнтами. Сьогодні структурні зміни потрібні всій українській енергетиці, у яких держава та учасники ринку матимуть спільну відповідальність за результат. Це дасть можливість бути повноправним учасником європейського ринку».

Основні виробничі показники Групи ДТЕК

Розподіл електроенергії

31 310,9

32 225,5

Постачання електроенергії на внутрішній ринок**

30 350,4

32 225,5

-1 875,1

+5,8

Постачання електроенергії на зовнішні ринки

4 216,5

38,1

+7,9

+20,7

*З 1 вересня 2016 року у звітність ДТЕК Енерго не консолідуються виробничі показники ШУ Обуховська, підприємство було переведено у пряме підпорядкування стратегічного холдингу DTEK B.V. Транзакція здійснена в межах реструктуризації кредитного портфеля ДТЕК Енерго і спрямована на збалансування можливостей із розвитку підприємств і обслуговування позик.

**Згідно з першого етапу енергореформи проведено анбандлінг – компанії розмежували функції виробництва, розподілу та постачання електроенергії, створивши в кожному з цих напрямів окремі компанії.

***У тому числі трейдингові операції за межами України.

ДТЕК Енерго

Видобуток і збагачення вугілля

16,5 млн тонн вугілля марки «Г» видобули шахтарі ДТЕК Енерго в січні-вересні 2019 року, що на 6,9%, або 1,2 млн тонн, нижче за показник аналогічного періоду минулого року. Власні та сторонні збагачувальні фабрики переробили 11,8 млн тонн рядового вугілля, випуск концентрату становить 7,0 млн тонн. Фактично повністю переробка та збагачення вугілля здійснюються на власних ЦЗФ, що стало можливим завдяки реалізації комплексної програми модернізації потужностей.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• ДТЕК Павлоградвугілля знизив видобуток вугілля на 9,2%, або 1 366,3 тис. тонн. При цьому підприємство зберігає високі показники з продуктивності праці – 107,6 тонни на людину на місяць.

Ключові проєкти січня-вересня 2019 року:

• оновлення обладнання: шахтарі ДТЕК Павлоградвугілля отримали 4 очисні та 3 прохідницькі комбайни. Парк гірничошахтного обладнання ДТЕК Добропіллявугілля поповнився 3 прохідницькими та 3 очисними комбайнами. Нове обладнання має покращені експлуатаційні характеристики, що забезпечує високі показники з видобутку вугілля в погіршуваних гірничо-геологічних умовах;
  • модернізація ЦЗФ: ДТЕК Павлоградська ЦЗФ завершує реконструкцію вузла гідрокласифікації вугільного шламу та відходів гвинтової сепарації, щоб знизити обсяг їх утворення й покращити екологію регіону. Загалом проєкт удосконалить замкнуту водно-шламову схему підприємства, впровадження якої виключило використання мулонакопичувача та дало змогу вести випереджальну рекультивацію земель для розміщення відходів вуглезбагачення.

Курахівська ЦЗФ підготувала проєктну документацію зі впровадження вузла обробки та зневоднення рідких відходів. Проект реалізується задля переходу підприємства до замкнутої водно-шламової схеми.

ДТЕК Октябрська ЦЗФ отримала обладнання для реалізації проєкту зі збагачення рядового вугілля класу 1–13 мм у важкосередовищних гідроциклонах. Будівельно-монтажні роботи заплановано на 2020 рік.

ДТЕК Добропільська ЦЗФ завершила другу чергу будівництва породного відвалу, що забезпечує розміщення відходів вуглезбагачення на 10 років. Під час будівництва використано інноваційну технологію «зеленого відвалу», яка знижує екологічне навантаження. Зокрема, утворення вогнищ горіння та контакт відходів вуглезбагачення з довкіллям повністю виключено.

Генерація електроенергії

22,8 млрд кВт•год для енергосистеми України забезпечили енергетики ДТЕК Енерго, що на 7,6%, або 1,8 млрд кВт•год, нижче за показник за аналогічний період минулого року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• закінчення дії договору на управління київськими ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 з 31 липня 2018 року (за 9 місяців 2018 року відпуск електроенергії становив 1 615,0 млн кВт•год).

ДТЕК Енерго реалізує комплексну програму зі збільшення частки вітчизняного вугілля марки «Г» у паливному балансі електростанцій, щоб мінімізувати використання антрациту. 20 532,4 млн кВт•год – виробництво електроенергії з вітчизняного вугілля в січні-вересні 2019 року. Це дало змогу скоротити частку електроенергії з антрациту у загальному обсязі виробництва до 8,9% (за 9 місяців 2018 року – 12,0%).

Ключові проєкти січня-вересня 2019 року:

• ДТЕК Придніпровська ТЕС: енергоблок № 10 переведено на вітчизняне вугілля марки «Г». Це вже четвертий енергоблок станції, який не використовує антрацит. На енергоблоці побудовано електрофільтр, який знизив викиди пилу до рівня європейських вимог – не більш ніж 50 мг/м3;
  • ДТЕК Криворізька ТЕС: енергоблок № 1 переведено з антрациту на спалювання вугілля марки «Г». Переобладнаний енергоблок у жовтні увімкнено в мережу.

Починаючи з 2008 року, під час модернізації та реконструкції енергоблоків компанія проводить реконструкцію або будівництво електрофільтрів для досягнення рівня викидів пилу відповідно до Директиви 2001/80/ЄС.

• енергоблок № 3 ДТЕК Криворізька ТЕС, енергоблоки № 1, 2 ДТЕК Запорізька ТЕС і енергоблоки № 5, 7, 10 ДТЕК Бурштинська ТЕС успішно протестовано на відповідність вимогам європейської енергосистеми ENTSO-E.

ДТЕК ВДЕ: відновлювана енергетика

874,8 млн кВт•год зеленої електроенергії відпустила компанія в ОЕС України в січні-вересні 2019 року. Це на 83,3%, або 397,5 млн кВт•год перевищує результат аналогічного періоду минулого року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• нові сонячні та вітроелектростанції здано в експлуатацію. За звітний період Нікопольська СЕС відпустила в ОЕС України 245,5 млн кВт•год, перша черга Приморського вітропарку – 164,9 млн кВт•год, друга черга Приморського вітропарку – 14,2 млн кВт•год;
  • Трифонівська СЕС на 1,0%, або 104 тис. кВт•год, збільшила відпуск електроенергії. Коефіцієнт готовності обладнання сягнув 99,96%;
  • Ботієвська ВЕС на 5,8%, або 27,2 млн кВт•год, скоротила відпуск електроенергії через зниження швидкості вітру. Коефіцієнти готовності вітроелектроустановок та інфраструктури станції стабільно високі та відповідають найкращим світовим показникам роботи вітропарків, 98,24% і 99,70% відповідно.

Ключові проєкти січня-вересня 2019 року:

• Нікопольська СЕС (встановлена інверторна потужність 200 МВт). Сонячна електростанція з 1 березня працює в ОЕС України. Нікопольська СЕС буде відпускати щорічно 290 млн кВт•год зеленої електроенергії, що знизить викиди СО2 на 300 тис. тонн на рік;
    • Приморський вітропарк (встановлена потужність 200 МВт). Вітропарк будувався у дві черги, у кожній встановлено 26 вітротурбін виробництва GE. Перша черга вітропарку відпускає електроенергію з першого півріччя, з вересня вводилась в експлуатацію друга черга. З листопада всі вітроустановки працюють в ОЕС України;
    • Орлівська ВЕС (встановлена потужність 100 МВт). Повністю завершено будівництво інфраструктури та встановлено всі 26 вітротурбін виробництва Vestas (Данія).

Станція відпускає зелену електроенергію в ОЕС України з жовтня 2019 року. Річний відпуск електроенергії Орлівської ВЕС становитиме приблизно 380 млн кВт•год, що знизить викиди парникових газів більш ніж на 400 тис. тонн на рік;

• Покровська СЕС (встановлена інверторна потужність 240 МВт). Сонячну електростанцію у вересні здали в експлуатацію, і з жовтня вона працює в ОЕС України.

Покровська СЕС складається з 874 тис. панелей виробництва Risen Energy (Китай), які розмістилися на рекультивованих землях кар’єра з видобутку марганцю. Нова СЕС щорічно буде виробляти 400 млн кВт•год зеленої електроенергії, завдяки цьому викиди СО2 знизяться на 420 тис. тонн;

• У межах реалізації стратегії довгострокового розвитку проєктується Тилігульська ВЕС потужністю 565 МВт. Компанія оцінила вплив запланованої діяльності на довкілля й отримала позитивні висновки міністерства енергетики та захисту довкілля. Вітропарк розташується на березі Тилігульського лиману в Миколаївській області та вироблятиме приблизно 2 млрд кВт•год на рік, що дасть змогу скоротити викиди СО2 більш ніж на 2 млн тонн.

Крім того компанія здійснює девелопмент нових проєктів: Васильківська, Павлоградська, Троїцька, Бандурівська та СЕС Щасливе, а також Бердянська ВЕС. Реалізація цих проєктів, які розташуються в Дніпропетровській та Запорізькій областях, запланована на 2020–2022 роки.

ДТЕК Нафтогаз: видобуток природного газу та газового конденсату

1 224,7 млн куб. метрів природного газу видобула компанія за січень-вересень 2019 року, що на 1,6% менше за показник аналогічного періоду минулого року. Видобуток газового конденсату збільшився на 21% до 46,1 тис. тонн.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• завершення буріння трьох свердловин на Семиренківському родовищі – № 61 завглибшки 5 456 метрів із відходом від вертикалі на 380 метрів; № 43 завглибшки 5 605 метра з відходом від вертикалі на 370 метрів; № 72 завглибшки 5 420 метрів;
  • капітальний ремонт свердловин і проведення заходів щодо інтенсифікації дебітів на наявному фонді свердловин.

Ключові проєкти січня-вересня 2019 року:

• на Мачухському родовищі завершено буріння свердловини № 53 глибиною 5 704 метри;
  • на Семиренківському родовищі завершено буріння свердловини № 72 завглибшки 5 420 метрів і № 75 завглибшки 5 470 метрів із відходом від вертикалі на 399 метрів. Обидві свердловини пробурено в рекордно-короткий строк – за 3,5 місяці;
  • розпочато будівництво дотискних компресорних станцій і азотної установки на Семиренківському родовищі. Це підвищить відбір і якість товарного природного газу;
  • придбання ліцензії на користування надрами Світанково-Логівської площі (Харківська область). Компанія виграла ліцензію на відкритому онлайн-аукціоні, який провела Державна служба геології та надр України;
  • на найбільш масштабному в історії України конкурсі з укладення угоди про розподіл продукції компанія перемогла в лоті на Зіньківську площу (Сумська та Полтавська області). У розвідку та розробку цієї ділянки компанія планує інвестувати 1,2 млрд грн.

ДТЕК Мережі: розподіл електроенергії та експлуатація мереж

31,3 млрд кВт•год передали оператори системи розподілу для своїх клієнтів у січні-вересні 2019 року, що на 2,8%, або 0,9 млрд кВт•год, нижче за показник за аналогічний період минулого року.

Основні чинники, що вплинули на виробничі показники:

• у третьому кварталі 2019 року Україна знизила споживання електроенергії (брутто) на 2%, або 0,7 млрд кВт•год;
  • ДТЕК Дніпровські електромережі та ДТЕК Високовольтні мережі знизили обсяг розподілу електроенергії на 22,3%, або 5,1 млрд кВт•год. Це викликано зниженням кількості клієнтів, яких обслуговують підприємства, бо за енергореформою було переглянуто території ліцензійної діяльності;
    • завершення угоди з придбання Одеса- та Київобленерго. Виробничі показники цих підприємств консолідуються з травня 2019 року. Підприємства надали послуги з розподілу 4,3 млрд кВт•год у травні-вересні.

Ключові проєкти січня-вересня 2019 року:

• підприємства розширили можливості для клієнтів. Спрощено й автоматизовано процедуру приєднання нових об’єктів до електромереж, що скоротило час на виконання заявок клієнтів. Завдяки цьому в Дніпропетровській області на 30% більше виконано стандартних підключень, якщо порівняти з аналогічним періодом минулого року, у Донецькій області – на 33%, у Києві – 19%. Крім того, підприємства розширили пропускну здатність колцентрів, що підвищує доступність і рівень зручності для клієнтів.
  • ДТЕК Дніпровські електромережі: у Дніпрі побудована та введена в експлуатацію підстанція «Наддніпрянська», яка стала одним із найсучасніших енергооб’єктів України. Нова підстанція забезпечить електроенергією 300 тис. жителів центральних районів міста і дві нові станції метрополітену;
  • ДТЕК Донецькі електромережі: у Краматорську завершується проєкт з організації Центрального диспетчерського пункту, який покращить керування енергетичною інфраструктурою Донецької області;

проводиться технічне переоснащення підстанцій «Місто 2 – 35 кВ» і «Добропілля – 35 кВ», щоб підвищити якість електропостачання Маріуполя та Добропілля.

• ДТЕК Київські електромережі: у Києві розпочато підготовку до впровадження технології «розумних» мереж – на понад 300 підстанціях і розподільчих пунктів встановлено системи телемеханіки. Системи передають дані про стан енергетичної інфраструктури, фіксують напругу та рівень споживання. Це дає змогу дистанційно аналізувати роботу обладнання, що підвищує надійність і стабільність електропередачі;

розпочато масштабну реконструкцію підстанцій «Бортничі» та «Вулкан». Це створить потужності для підключення нових об’єктів і базу для модернізації станції аерації.

D.Trading

Постачання вугілля

Експортні операції здійснюються з ресурсу ШУ Обуховська – за січень-вересень 2019 року продажі збільшилися до 562,0 тис. тонн (+63,1%, або 217,5 тис. тонн, до аналогічного періоду минулого року). При цьому на український ринок підприємство знизило постачання до 840,9 тис. тонн (-29,5%, або -352,3 тис. тонн), у зв’язку з відсутністю квоти на вивезення вугілля та припиненням відвантажень з 1 червня.

Для забезпечення роботи теплоелектростанцій і промислових споживачів компанія імпортувала 1 576,8 тис. тонн вугільної продукції, зокрема з Колумбії та ПАР. Закупівлі вугілля на зовнішніх ринках знижено на 20,1%, або 397,5 тис. тонн, завдяки реалізації стратегії з переведення потужностей теплової генерації на використання вітчизняного вугілля марки «Г».

Промисловим споживачам України з власного та стороннього ресурсу сумарно було постачено 1 139,0 тис. тонн.

Постачання електроенергії на зовнішній і внутрішній ринки

За зовнішньоекономічними контрактами постачено 4,2 млрд кВт•год, що практично відповідає рівню аналогічного періоду минулого року. Експорт електроенергії здійснювався в напрямку Угорщини, Польщі та Молдови.

1 липня Україна перейшла на нову модель ринку електроенергії, що відкрило для споживачів можливість вільно купувати електроенергію в будь-якого з постачальників. Компанія постачила 16,6 млрд кВт•год промисловим споживачам, постачальникам універсальних послуг й трейдерам. Постачання здійснюється за нерегульованим тарифом. При цьому постачання в третьому кварталі зросло на 59%, якщо порівняти з другим кварталом.

Імпорт та постачання природного газу на внутрішньому ринку

Компанія збільшила продажі природного газу з власного та стороннього ресурсу, придбаного на внутрішньому ринку, до 1 488,7 млн кубометрів (+5,7%, або 80,4 млн кубометрів) завдяки зростанню продажів підприємствам промислового й енергетичного сектору.

D.Solutions: постачання електроенергії

13,7 млрд кВт•год постачив D.Solutions своїм клієнтам у січні-вересні 2019 року. До складу D.Solutions увійшло три постачальника електроенергії: Київські енергетичні послуги, Дніпровські енергетичні послуги та Донецькі енергетичні послуги, які обслуговують 3,5 млн українських родин.

Також компанія активно розвиває мережу швидкісних станцій для заряджання електромобілів. З початку року встановлено 12 станцій на трасах, що з’єднують Дніпро з Полтавою, Київ з Одесою та Львовом. Усього компанія оперує 23 станціями.

З листопада 2019 року компанія надає послуги під торговою маркою YASNO. Під цим брендом об'єднані: YASNO Smart рішення для домогосподарств (раніше бренд Розумний WATT), YASNO Е-mobility мережа швидких зарядних станцій для електромобілів (раніше STRUM), YASNO Efficiency – дахові сонячні панелі, системи зберігання електроенергії, енергоаудит, енергосервіс й енергоменеджмент.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників. 100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК

Реформа, яка торкнеться кожного.
Що ти про неї знаєш?