меню

4 кроки в енергетичне майбутнє

4 кроки в енергетичне майбутнє

Глобальна зміна клімату стимулює окремі компанії й цілі країни робити кроки зі скорочення викидів CO2.

Ставку на енергоефективність і декарбонізацію зробив український постачальник електроенергії YASNO. Близько 200 тис. тонн CO2 не потрапили за рік в атмосферу завдяки діям компанії. Перехід від постачання електроенергії до супутніх енергетичних рішень та енергоефективності є унікальним для України. Про те, які кроки робить компанія для кращого енергетичного майбутнього українців, розповідає директор з розвитку бізнесу YASNO Олександр Онищенко.

Нинішній рівень технологій не дозволяє повністю відмовитися від використання традиційних енергоносіїв. Однак підвищити ефективність їх використання з метою зниження викидів можливо. Декарбонізація енергосистем є основним рішенням для стабілізації клімату. Зменшити викиди допоможе перехід на чисті джерела енергії, тому електрика стає «паливом» вибору в країнах, які покладаються на високі технології, послуги та цифровізацію. YASNO підтримує світові тренди та розвиває в Україні просьюмерство — використання сонячних станцій для дому, електромобільність, реалізує енергоефективні проєкти на промислових підприємствах, допомагає клієнтам більш свідомо та ощадливо споживати електроенергію.

Крок до енергонезалежності

Уявіть домогосподарство, яке має власну генерацію, наприклад, дахові сонячні панелі. Вночі вироблена енергія зберігається в системі накопичення, або в батареї електромобіля. Перетворюючи енергію сонця в електричну, просьюмери — власники домашніх сонячних станцій, використовують її самі, а надлишок продають у мережу. За це вони щомісяця отримують виплати за «зеленим» тарифом, встановленим державою. Щороку кількість українських просьюмерів збільшується. У трьох регіонах, в яких працює YASNO — у Києві, Дніпропетровській та Донецькій областях — вже понад 4,3 тис. виробників сонячної енергії. Протягом року вони згенерували приблизно 108 млн кВт∙год «чистої» електроенергії і 82,5 тис. тонн CO2 не потрапили в атмосферу. Клієнти можуть замовити в YASNO сонячні панелі зі встановленням та оформленням «зеленого» тарифу «під ключ». Пропонує компанія і системи зберігання енергії — домашні акумулятори, які допоможуть накопичити сонячну або дешеву «нічну» електроенергію для повної автономії будинку або розв’язати проблему нестачі вільних потужностей.

Крок до електромобільності

Протягом двох років кількість електромобілів в Україні зросла втричі. Очікується, що через 10 років третина співвітчизників їздитимуть на електрокарах. Ми підтримуємо цей тренд, розвиваючи інфраструктуру зарядних станцій YASNO E-mobility. Сьогодні 23 швидкісні зарядки мережі заряджають електромобілі в Києві та на трасах у напрямку Львова, Одеси, Полтави. Загалом YASNO зарядив клієнтів на 1 млн кВт∙год або 6 700 000 км пробігу, що еквівалентно скороченню викидів CO2 на 1,5 тис. тонн. З огляду на те, що більшість власників електрокарів хотіли б заряджатися вдома або на роботі, YASNO E-mobility пропонує можливість встановлення якісного пристрою для домашнього використання. Зарядка стає ще вигіднішою, якщо користуватись двозонним електролічильником, оскільки, заряджаючись у нічний час, можна економити до 50% коштів. У цьому випадку заряджання на 100 км пробігу коштуватиме приблизно 25 грн. Це робить електрокари ще привабливішими для автолюбителів.

Крок до енергоефективності в промисловості та бюджетній сфері

Займається YАSNO й енергоефективністю на промислових об'єктах. Енергосервісний підрозділ YАSNO Efficiency спеціалізується на комплексних послугах з енергозбереження — проведення аудиту, проектування і реалізація проєктів, інвестування в обладнання. У портфоліо компанії 80 енергосервісних проєктів на промислових підприємствах і в будівлях соціальної сфери (дитячи садки, школи, лікарні), з досягнутою економією від 30% до 90% енергоресурсів. Сума енергосервісних контрактів перевищує 1,6 млрд грн. Виконані роботи дають можливість клієнтам економити 150 млн кВт∙год і 1,6 млн кубометрів природного газу, що еквівалентно скороченню викидів CO2 на 115 тис. тонн щорічно. Фахівці YАSNO Efficiency допомогли підвищити енергоефективність на металургійних комбінатах ММК ім. Ілліча, Азовсталь, Запоріжсталь, ДМК, криворізьких ГЗК, Ладижинській ТЕС.

Крок до енергозбереження вдома

Важливим напрямом діяльності YASNO є допомога клієнтам в управлінні витратами на електроенергію й оптимізації її споживання. YASNO прагне змінити світогляд людей, підвищити обізнаність про можливості енергозбереження. Наприклад, якщо наші клієнти, а це 3,5 млн українських сімей або приблизно 10 млн осіб, вмикають режим енергозбереження у своєму смартфоні — це вже крок до енергоефективності. Ми розповідаємо про те, що зміни в країні починаються навіть з невеликих дій. Наприклад, можна замінити лампи в квартирі на LED-світильники, вибрати електротехніку категорії А+, платити менше за електроенергію за нічним тарифом. Пропонуємо клієнтам і вже готові рішення, наприклад, набір Розумний Watt, в якому є двозонний лічильник, розумні розетки й економні лампочки. 38 тис. проданих наборів вже допомагають своїм власникам скоротити споживання електроенергії та викидів CO2 до 33 тис. тонн на рік.

Ми впевнені, що для створення кращого світу для себе і майбутніх поколінь потрібно змінити уявлення про енергію та її споживання.

Матеріал