20 днів у ізоляції

ДТЕК13 квітня 2020

20 днів у ізоляції

Більше трьох тижнів тому вони попрощалися з рідними і пішли на роботу з валізами: жити і нести свою вахту на теплоелектростанціях, в режимі повної ізоляції. Щоб у нас з вами були світло, тепло і всі радощі цивілізації будинку на карантині - енергетики працюють. Так само, як і лікарі, пожежники і касири в супермаркетах. Прості герої нашого часу, чия звична робота стала для всіх критично важливою.

Як живуть і про що сумують, як справляються зі складнощами, в чому знайшли плюси карантину і що дає сили пережити розлуку з близькими - у розповідях наших героїв.

Взагалі-то працювати в "надзвичайному режимі" енергетикам не звикати. ТЕС - стратегічно важливі об'єкти, і їх співробітники знають: забезпечувати роботу станцій необхідно, що б не трапилося.

"Це наш обов'язок. Енергетики до таких речей готові"

"За роки роботи на станції я звик до різного. І понаднормові були, і аварійні ситуації, коли на підприємстві затримувався, - каже Олександр Шалигін, старший машиніст енергоблоків на ДТЕК Запорізької ТЕС (а також чоловік, тато двох дочок і дідусь двох онучок). - Енергетики до таких речей готові. Це - наш обов'язок: ми часто на роботі і на Новий рік, і в свій день народження. Тому в нинішньому режимі для мене нічого складного немає. Що дійсно важко - це довга відсутність близьких поруч. Коли раптом розумієш , що всі звичні, буденні речі зникли. Запах домашнього обіду, весела метушня онуки, наприклад. Рідне ліжко і обійми дружини. Цього не вистачає. З цим- дуже скучив ".

Машиніст енергоблока ДТЕК Криворізької ТЕС Вадим Монич теж сумує за родиною і говорить, що в розлуці з близькими відбувається переоцінка цінностей: "Тут я зрозумів, яке цінне життя, життя - коли навколо все тихо, спокійно і безпечно. Коли поруч рідні та друзі. Відбувається переоцінка цінностей. А що стосується самої роботи - складності залишаються такими ж, як і в звичайному режимі. Хіба що - працюємо з підвищеною відповідальністю, адже розуміємо всю складність ситуації, яка відбувається і в країні і на підприємстві. Знаю, що повернувшись додому в свій звичний світ, я буду щасливий!"

Іван Малецький, електромонтер ДТЕК Добротвірської ТЕС, теж став добровольцем, вирішивши підтримати колег. Каже, енергетики - одна велика сім'я: "Я дуже люблю свою роботу, тому і розумію важливість моєї присутності тут на станції. Ми енергетики - одна сім'я, тому підтримую колег. Разом ми все подолаємо. Сама робота для мене не змінилася, просто її стало більше, часто допомагаю колегам. Єдине - дружини і дітей не вистачає. Але розумію, що потрібно комусь і тут бути, і вірю, що все скоро закінчиться ".

До роботи в критичній ситуації не звикати: 2014-й рік "показав багато"

Дмитро Савостьянов, начальник зміни електричного цеху, працював на своїй рідній Луганській ТЕС в 2014 році в період обстрілів і одним з перших зголосився добровольцем в ізоляцію зараз. Вдома на нього чекають кохана дружина і маленький син. Але професійна честь для Дмитра і його колег - не порожній звук. Тому сьогодні вони знову на станції.

"Навесні 2014 року, коли все почалося, моєму синові було 7 місяців, - згадує Дмитро. - Я як зараз пам'ятаю перші постріли артилерії - я прийшов тоді додому ближче до першої години ночі зі зміни, син уже міцно спав, а дружина чекала мене з роботи. Після перших пострілів ми обидва кинулись на балкон. Я спробував заспокоїти її, пояснюючи, що це залпи салюту десь у Луганську, але сам все прекрасно розумів. Вже на ранок були куплені квитки на поїзд - тоді ще було сполучення між Луганськом і Харковом - подзвонили сестрі дружини в Харків, і вона примчала, що и забрати дружину і сина в безпечне місце. Коли садив їх у поїзд, вже розумів, що це надовго ... Так і вийшло, довгих півтора року вони були там. Перший раз до них потрапив на день народження сина, йому виповнився рік. Навіть встиг побачити його перші кроки ... найстрашнішим для мене було усвідомлення того факту, що він мене боїться, він просто не знає мене. Це дуже важко пережити.

Коли був удома один - було легше від думки, що сім'я в безпеці. Час полетів дуже швидко: дім-робота, дім-робота ... Звичайно, на роботі ситуація була близька до критичної, так як ти постійно перебуваєш в очікуванні обстрілу, відключення від мережі, посадки станції на нуль. У той час всі інструкції були затерті до дірок в прямому сенсі цього слова - їх повторювали практично кожну зміну. Чи боялися обстрілів? Напевно ні. На роботі в ті смутні дні відбувалося багато того, що описано тільки в книгах і інструкціях - горіли трансформатори на ВРП, було кілька посадок станції на "0" з запуском дизельних електростанцій для підйому, відключення ТЕС від енергосистеми і робота на так званий "енергоострів" . Були поранення співробітників від уламків, і тільки дивом не було смертей. Той час показало дуже багато і багатьох, адже іноді людині, щоб показати своє справжнє обличчя, потрібна критична ситуація.

Що спільного в ситуації 2014 року і тим, що відбувається зараз? Для мене в першу чергу це безпорадність - усвідомлення того, що ти не можеш нічого змінити. За роботу підприємства я переживаю найменше, так як прекрасно розумію, що з тим колективом, який сьогодні тут, ми впораємося з будь-якими труднощами. Кожен - фахівець в своїй справі і на кожного можна покластися в скрутну хвилину. Єдине, що може тут пригнічувати, це сама "капсульність", відчуття того, що ти замкнений. Але є вільний доступ до мережі, і ми можемо практично постійно бути на зв'язку з рідними. Ось цього в 2014 році не було, бувало по дві-три тижні додзвонитися не могли, ось тоді сім'ї і божеволіли там, а ми - тут ... "

Плюси ізоляції: "З'явився час на себе!"

При всій складності карантину на виробництві та туги за рідним домом - енергетики знаходять і в цьому свої плюси. Приклад позитивного настрою - Наталя Авільцева, чергова стрілочного поста паливно-транспортного цеху ДТЕК Луганської ТЕС: "Не знаю, як для чоловіків, але для жінок купа плюсів: не потрібно готувати, мити посуд, прати - це все роблять за нас. Крім того, не потрібно їздити на роботу - це величезний плюс, так як я живу в Райгородці і добиратися до роботи далеко. Ще плюс в тому, що почала займатися спортом: з дівчатами роздобули скакалки - стрибаємо. Ще граємо в дартс і настільний теніс. Вдома все це недоступно, так як - побут, господарство, діти. А тут з'явився час на себе! "

"Для моєї родини важливо, щоб електростанція працювала"

Жінки в ізоляції - не рідкість на ТЕС. Поряд з чоловіками вони заступили на "енерговахту", тому що розуміють: хтось повинен забезпечувати людей світлом і теплом.

"Я була в резерві, коли формували вахту для роботи в ізольованому режимі роботи. Але одна з колег напередодні захворіла, і мене відкликали з відпустки. В той момент я зрозуміла, що зобов'язана погодитися, - розповідає Таїсія Тесля, машиніст подачі палива в паливно транспортному цеху, ДТЕК Курахівська ТЕС. - у мене син, про якого я дбаю. Мама живе в Курахово. Для моєї родини важливо, щоб електростанція працювала. Тому відповіла, що згодна працювати в ізольованому режимі. Хоча розуміла, що розлука з сім'єю - це важко. Роботи багато, тому що на станції - критично необхідний мінімум людей. Але все одно - обов'язково знаходимо час на спорт або міні-прогулянки по території. По сім'ї сумую, тому телефонних розмов додалося - тримаю зв'язок з сином. Він у мене вже дорослий - п'ятнадцять років. Каже, що мамою пишається, але більше - нудьгує ".

Після карантину - "насамперед відвідаю свою маму"

Нудьгують і енергетики. І чекають, як і всі ми, закінчення карантину і перемоги над коронавірусом. Кажуть, що перше, що зроблять, коли це станеться - обіймуть рідних.

"Перше - обійняти дітей! Ну а потім - в магазин. Жінка є жінка, і шопінгу дуже не вистачає!" - ділиться Наталя Авільцева.

"Я відразу оформлю відпустку, вона як раз у мене в травні, і повезу сім'ю на очікуванний відпочинок, - каже Дмитро Савостьянов. - Я просто відчуваю всією душею, що море, пальми і пустеля дуже за нами скучили. Ну, а якщо карантин буде продовжений, то буде продовжений і відпочинок, може, трохи пізніше, але зате набагато довше ".

"Насамперед відвідаю свою маму, - розповідає Олександр Шалигін. - Їй 84 роки, і вона до сих пір про мене переживає. А ми - про неї. Просто посидимо на кухні, поп'ємо чай. І я скажу, як її дуже люблю. А потім підемо з сім'єю кудись. У ресторан, наприклад (після довгого карантину це буде шикарний подарунок для всіх нас). І будемо довго-довго говорити про що-небудь. все одно про що, головне - всі разом. Рідні люди. Рідні голоси ".

Матеріал - segodnya.ua

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу та постачання електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.

У 2019 році капітальні вкладення ДТЕК становили 23 млрд грн, податкові відрахування – 23,4 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Департамент із корпоративних комунікацій
ДТЕК