ДТЕК Ладижинська ТЕС першою серед ТЕС реалізувала ЕСКО-проект з модернізації насосів

ДТЕК04 Жовтня 2017

Постачання тепла та гарячої води мешканцям Ладижина стане надійнішим завдяки модернізації насосу тепломережі на ДТЕК Ладижинській ТЕС. В рамках енергоефективного проекту компанія ДТЕК ЕСКО замінила старий насос на новий з автоматичною системою регулювання роботи. Новий агрегат окрім більшої надійності витрачає на 58% менше електроенергії, ніж до модернізації. Проект реалізований на умовах договору енергосервісу.

Більше 40 років Ладижинська ТЕС забезпечує теплом та гарячою водою 25-тисячний Ладижин. Стільки ж часу експлуатувалося обладнання, що забезпечує доставку тепла кінцевому споживачу – 5 насосів тепломережі радянського виробництва Сумського заводу «Насосенергомаш». Тепер роботу декількох насосних агрегатів замінить один сучасний агрегат виробництва нідерландської фірми DP-Pumps з електродвигуном потужністю 200 кВт.

«Більша надійність та економічність насосу забезпечується «розумними технологіями». Робота нового обладнання регулюється автоматично за допомогою встановленого перетворювача частоти. Це дозволяє уникнути аварійних ситуацій, в тому числі через відсутність гідроударів у тепломережі, плавність регулювання, тощо. Автоматика отримує інформацію з датчика тиску в тепломережі, аналізує параметри та керує навантаженням насосного агрегату відповідно до заданих параметрів. Це дозволяє не витрачати електроенергію на зайву роботу системи теплозабезпечення міста та дасть змогу зекономити Ладижинській ТЕС більше 1,5 млн кВт·г або 2 млн. грн. на рік. Приблизно стільки на рік споживають 5 багатоповерхових житлових будинків», – розповів директор ДТЕК Ладижинської ТЕС Олександр Бобрик.

ДТЕК Ладижинська ТЕС профінансувала 20% вартості проекту, а ще 80% – це інвестиції компанії з розвитку енергоефективності ДТЕК ЕСКО, яка й виконала проект «під ключ» за договором енергосервісу. Вигоду від економії електроенергії ДТЕК ЕСКО та ДТЕК Ладижинська ТЕС розділять між собою також у пропорції 80/20 протягом дії енергосервісного контракту – 4 років.

«Механізм енергосервісу передбачає, що енергосервісна компанія (ЕСКО) фінансує та виконує проект «під ключ», а також гарантує досягнення економії енергоресурсів. За таким же принципом можна підвищувати енергоефективність муніципальних об’єктів як міста Ладижина, так і Вінницької області: провести термомодернізацю бюджетних установ (дитсадків, шкіл, лікарень), утеплити житлові будинки, відремонтувати системи опалення. Для цього необхідне бажання міської влади та громади економити енергоресурси та перелік об’єктів для модернізації», – зазначив директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

ДТЕК ЕСКО зараз розглядає можливість реалізації ще трьох енергоефективних проектів на ДТЕК Ладижинській ТЕС та допомагає станції запроваджувати систему енергоменеджменту за міжнародним стандартом ISO 50001. Раніше ДТЕК ЕСКО реалізував проект з модернізації насосів на Центральному ГЗК Метінвест з економією більше 60% електроенергії, та модернізував систему освітлення на ДТЕК Добропільській ЦЗФ з економією більше 90% електроенергії.

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго, ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Спецпроект: Боротьба за активи на ОРДЛО

Докладніше