ДТЕК Нафтогаз почав буріння нової свердловини

ДТЕК26 Вересень 2017

25 вересня 2017 року ДТЕК Нафтогаз почав буріння свердловини № 25 Семиренківського газоконденсатного родовища. Вперше в Україні бурові роботи виконує білоруська компанія «Белоруснефть», яка перемогла в тендері на надання бурових послуг на чотирьох свердловинах для ДТЕК Нафтогаз.

Глибина похило-спрямованої свердловини становитиме 5714 м. Під час буріння буде використано сучасне обладнання: стаціонарна італійська бурова установка Drillmec 1500HP 2014 року випуску вантажопідйомністю 345 т з буровою лебідкою потужністю 1500 к. с., верхній привод Canrig 1035 АС-500, силовий привод з електронно-керованою частотою обертання виробництва General Electric. Циркуляцію бурового розчину забезпечать насоси типу триплекс потужністю 1600 к. с., а для очищення бурового розчину буде використовуватися обладнання компанії Derrick.

Для буріння похило-спрямованої ділянки свердловини із застосуванням роторно-керованої системи ДТЕК Нафтогаз залучив одного з лідерів міжнародного ринку сервісних послуг — компанію Schlumberger. Під час поглиблення свердловини будуть використані бурові долота Smith цієї ж компанії.

Буріння всіх чотирьох свердловин для ДТЕК Нафтогаз «Белоруснефть» проводитиме безамбарним методом із застосуванням технології зневоднення шламу за допомогою спеціального осушувача. Цей спосіб буріння відповідає найкращим міжнародним екологічним стандартам і був однією з вимог компанії ДТЕК Нафтогаз щодо екологічної безпеки в межах співпраці з «Белоруснефть».

«Початок буріння свердловини № 25 можна назвати знаковим для галузі. В Україні вперше починає буріння компанія «Белоруснефть», яка уособлює нову конкурентну віху розвитку бурових і сервісних послуг на українському ринку. Від моменту укладення договору до повної мобілізації зі встановленням верстата минуло менш ніж два місяці — і ми вже готові почати бурові роботи, використовуючи сучасне обладнання та технології. Ми переконані, що наша співпраця з білоруськими партнерами стане успішним прикладом для всієї галузі та забезпечить черговий внесок в енергонезалежність країни», — прокоментував Ігор Щуров, генеральний директор ДТЕК Нафтогаз.

«Об’єднання «Белоруснефть» розглядає компанію ДТЕК Нафтогаз як найважливішого ділового партнера. Нам імпонує і стратегія роботи компанії, і темпи приросту видобутку, і підходи до розвитку ресурсної бази. Будувати об’єкт на Семиренківському газоконденсатному родовищі буде бригада досвідченого бурового майстра Володимира Тараса на верстаті, який відповідає всім сучасним міжнародним вимогам і оснащений 4-ступеневою системою очищення імпортного виробництва. Привод основних вузлів бурової установки — частотно-регульований з асинхронними двигунами, що дає змогу плавно та точно регулювати режими буріння», — зазначив Олександр Ляхов, генеральний директор ВО «Белоруснефть».

Довідка

ДТЕК — стратегічний холдинг, що розвиває чотири напрями бізнесу в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 75 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК — Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля та природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло й електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосередньо виробничими підприємствами в кожному з напрямів бізнесу керують 4 операційні компанії — ДТЕК Енерго, ДТЕК ВДЕ, ДТЕК Нафтогаз і ДТЕК ЕСКО.

Виробничі показники ДТЕК за 2016 рік: видобуток вугілля сягнув 31,3 млн тонн, видобуток природного газу — 1,6 млрд куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії — 40,1 млрд кВт∙год, з яких 608,4 млн кВт∙год забезпечила Ботієвська вітрова електростанція; передавання електроенергії мережами — 45,8 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація: www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, й отримати докладний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті www.spp-dtek.com.ua

Спецпроект: Боротьба за активи на ОРДЛО

Докладніше